Alimentele cu potential alergen pot fi introduse mai devreme

Alimentele cu potential alergen pot fi introduse mai devreme in alimentatia copilului, potrivit ghidului Academiei Americane de Pediatrie. In urma unei cercetari, realizata acum cativa ani, cu privire la alimentele care pot provoca alergii la copii, precum alunele, pestele sau laptele de vaca, nu exista nicio constatare care sa duca la amanarea introducerii acestor alimente alergene.

Citeste si Alergii alimentare la bebelusi: cum se manifesta

Ghidul pediatrilor americani vine cu noi sfaturi punandu-se accentul pe libertatea parintelui de a introduce in alimentatia celui mic produse cu potential alergen la inceputul diversificarii, adica la varsta de 6 luni a copilului.

,,Nu exista niciun motiv pentru a intarzia introducerea alimentelor cu potential risc alergenic, cum sunt alunele, pestele sau ouale, in dieta copilului mic. Aceste alimente pot fi destul de devreme introduse in meniul copilului, la fel ca si celelalte alimente sanatoase, cum sunt fructele, legumele sau orezul”, a declarat dr. Scott Sicherer, co-autor al cercetarii.

Concluzia oamenilor de stiinta americani este faptul ca organismul copilului devine tolerant. Tractul gastro-intestinal este o ,,casa” pentru un set de celule imune, iar atunci cand aceste celule se confrunta cu proteinele alergene din alimentele diverse, ele devin tolerante in fata lor, potrivit doctorului David Stukus, alergolog si pediatru, dar si profesor asociat la Departamentul pentru Imunologie si Alergie din cadrul Spitalului de Copii Nationwide din Statele Unite.

Vezi si Atentie la alergiile alimentare!

Raportul Academiei de Pediatrie din USA se intreaba si daca alaptatul protejeaza copilul impotriva producerii eczemelor, tusei, astmului sau altor boli. Doar alaptatul in primele trei, patru luni de viata ale micutului poate proteja copilul impotriva eczemelor, au sustinut cercetatorii, potrivit CNN.

In 2008, dupa o revizie a literaturii de specialitate, oamenii de stiinta au raportat ca nu exista o evidenta a faptului ca amanarea introducerii alimentelor alergenice la copii poate preveni reactiile alergice. Dupa 10 ani de la aceasta revizie, un studiu al Academiei, publicat in prestigioasa revista medicala New England Journal of Medicine recomanda ca alunele sa fie introduse mai devreme in alimentatia copilului. Studiul, denumit si LEAP (Learning Early About Peanut)  a demonstrat ca introducerea devreme a alunelor in dieta copilului poate reduce riscul de a dezvolta alergiile la alune cu pana la 80% in primii 5 ani de viata.

Se stie ca printre principalele alimente cu potential alergen sunt si fructele oleaginoase din care fac parte nucile, alunele de padure, caju, migdalele, nucile de tip: pecan, braziliene, nuci de cocos, castanele.

Din punctul de vedere al nutritionistei Anca Fota una dintre cauzele cresterii alergiilor alimentare ar fi obiceiurile alimentare nesanatoase pe care le au foarte multe familii, cu consecinte asupra sanatatii copiilor.

Vezi si Tine in frau alergiile!

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here