Strabismul sau ”ochii încrucișați” la bebeluș

Photo by Pixabay

Se poate întâmpla să observi că ochii bebelușului tău au tendința de a devia. Acest fenomen este destul de des întâlnit la bebeluși în primele săptămâni sau luni de viață. Cu trecerea săptămânilor, micuțul tău va încăța să își folosească ambii ochi corect, iar între trei și maxim șase luni, pentru că un copil devine capabil să își coordoneze mișcările ochilor, această manifestare dispare.

Dacă observi că și după această vârstă ochii continuă să devieze uneori, să se încrucișeze sau să se miște în direcții diferite, este probabil ca micuțul tău să sufere de strabism, acesta fiind un dezechilibru al mușchilor oculari.

În fapt, strabismul înseamnă o aliniere greșită a ochilor care împiedică focalizarea concomitentă a ambilor ochi asupra aceluiași obiect.

Se întâmplă uneori ca un bebeluș să aibă ochii încrucișați deoarece nasul lat și pliurile cutanate largi distorsionează optic aspectul aliniat al ochilor. Un fenomen de acest gen poartă denumirea de pseudo-strabism. Pe măsură ce fața bebelușului capătă un aspect mai matur și nasul se subțiază, ochii vor arăta normal.

Un copil cu strabism, sau cum se spune în termeni populari, care are ”ochi încrucișați”, necesită atenție medicală, deoarece această problemă nu se corectează odată cu creșterea. Este important ca medicul specialist să îți consulte copilul dacă ochii par încrucișați sau nu se mișcă în aceeași direcție după vârsta de 4 luni, dacă bebelușul îți ține întotdeauna capul într-o poziție anormală sau aplecat pe un umăr, dacă un ochi pare mai mic decât celălalt din cauza unei pleoape căzute sau în cazul în care ochii par că saltă sau tremură.

Dacă strabismul nu este diagnosticat și tratat la timp, copilul va folosi un ochi în defavoarea celuilalt, riscând o pierdere a vederii în ochiul nefolosit.

SFAT SUPERBEBE: Problemele oculare ale copiilor trebuie tratatate precoce pentru că anumite afecțiuni, printre care și strabismul, nu mai pot fi corectate odată ce sistemul vizual-motor este dezvoltat complet.

Citește și: Depisteaza la timp tulburarile de vedere!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here