Stimularea senzoriala in primul an de viata al copilului: vazul

Stiai ca bebelusul abia dupa varsta de 8 luni de viata isi dezvolta complet capacitatea de a vedea? Prin intermediul simturilor, el invata sa se apropie sau sa se fereasca de lucruri, locuri, persoane. Stimularea acestora intr-un mod potrivit varstei si nevoilor copilului este folositoare pentru cresterea acestuia intr-un mod armonios si firesc. Afla de la psihologul clinician Cristina Badea (Centrul Logokids, www.logokids.ro) cum ii poti stimula vederea micutului tau.

Cristina Badea

Stimularea senzoriala joaca un rol important in dezvoltarea personalitatii copilului. Simturile il ajuta in primii ani sa descopere lumea si sa se descopere pe sine.

Bebelusul tau nu se va naste cu toate simturile dezvoltate. Simturile incep sa se formeze la varste gestationale diferite, iar perioada lor de dezvoltare difera. In timp ce unele simturi se vor dezvolta complet in timpul vietii intrauterine, celelalte vor incepe sa se dezvolte inca din prima lui zi pe lume, pentru a-l ajuta in dezvoltarea lui fizica, mentala si emotionala si captarea de informatii despre mediul exterior.

Vezi si Stimularea senzoriala in primul an de viata al copilului: auzul

In cazul vazului, lucrurile nu se desfasoara cu aceeasi rapiditate, datorita faptului ca pana in apropierea saptamanii 26 de sarcina, fetusul nu va deschide ochii, fiind ultimul simt care incepe sa se dezvolte in timpul sarcinii.

Dupa nastere, creierul micutului tau nu este inca apt sa proceseze toate informatiile primite de la ochi, care poate surprinde imagini inca din momentul nasterii. La nastere vede doar imagini incetosate si nu poate distinge contururile si culorile. Nu ii place lumina puternica pentru ca in uter este intuneric si intrucat retina sa nu contine suficienti pigmenti pentru a se proteja de aceasta. Incetul cu incetul, vazul bebelusului se imbunatateste si se dezvolta.

Daca in primele zile, copilul nu isi poate focaliza ochii pentru a urmarii un obiect in miscare, acest lucru se va intampla rapid.

Abia dupa varsta de 8 luni de viata copilul isi dezvolta complet capacitatea de a vedea.

Activitati de stimulare a simtului vizual:

  • Stabiliti contact vizual cu bebelusul vostru. Incercati sa faceti acest lucru din diverse pozitii.
  • Prindeti pe pereti sau pe marginile patutului imagini contrastante. In primele cateva luni de preferat in alb si negru. Ochiul sau recepteaza la inceput doar contrastele puternice.
  • Puneti in sticle folii colorate si transparente, lichide de diverse culori sau de diverse densitati.
  • Faceti baloane de sapun si invatati-l sa le urmareasca.
  • Puneti-i la dispozitie recipiente de diverse forme si marimi, cu capac sau fara pe care sa le poata manipula si pe care sa le poata introduca unul in altul.
  • Emiteti onomatopee (sunete de animale) si invatati-l sa le repete. Aratati-i in acelasi timp o imagine cu animalul respectiv si numiti-l.

Vezi si Laborator de informatica unic in Romania, adaptat nevoilor elevilor nevazatori

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here