Papilele gustative se dezvolta inca din viata gestationala, in jurul saptamanii 12-15, fetusul putand recunoaste anumite arome datorita lichidului amniotic. Poate percepe intreaga diversitate de gusturi a dietei tale. Despre gustul -stimularea senzoriala in primul an de viata al copilului- poti afla mai multe de la psihologul clinician Cristina Badea (Centrul Logokids, www.logokids.ro).
Stimularea senzoriala joaca un rol important in dezvoltarea personalitatii copilului. Simturile il ajuta in primii ani sa descopere lumea si sa se descopere pe sine. Prin intermediul simturilor invata sa se apropie sau sa se fereasca de lucruri, locuri, persoane. Stimularea acestora intr-un mod potrivit varstei si nevoilor copilului este folositoare pentru cresterea acestuia intr-un mod armonios si firesc. Bebelusul tau nu se va naste cu toate simturile dezvoltate. Simturile incep sa se formeze la varste gestationale diferite, iar perioada lor de dezvoltare difera. In timp ce unele simturi se vor dezvolta complet in timpul vietii intrauterine, celelalte vor incepe sa se dezvolte inca din prima lui zi pe lume, pentru a-l ajuta in dezvoltarea lui fizica, mentala si emotionala si captarea de informatii despre mediul exterior.
Vezi si Stimularea senzoriala in primul an de viata al copilului: auzul
Bebelusul descopera rapid cele 4 arome: dulce, sarat, acru si amar, cu precadere prima ramane preferata lui. Bebelusii au gustul extrem de dezvoltat inca de la nastere, dar acesta nu le va permite sa deosebeasca arome complexe.
La nastere, bebelusul deja arata semne de placere sau dezgust pentru fiecare din aromele de baza: simtul gustului este mai fin decat la adulti. Treptat, copilul invata noile arome prin intermediul laptelui matern, care isi schimba gustul in functie de dieta.
Activitati de stimulare a simtului gustativ:
- Cat timp este alimentat doar cu lapte, mai puteti incerca introducerea ceaiului sau apei din cand in cand
- Dupa inceperea diversificarii, oferiti bebelusului diferite alimente cu diferite gusturi pe care sa le poata incerca, in cantitati mici.
Vezi si Stimularea senzoriala in primul an de viata al copilului: vazul
Autor: Laura Bogaciu