Dezvoltare bebelus: Luna 7/Saptamana 27 de viata

In a 27-a saptamana de viata pentru bebelus, vei observa ca el se ajuta tot mai mult de membrele sale superioare pentru a duce la bun sfarsit diferite activitati. Tot acum este momentul ca piticul sa primeasca in dar un scaun de masa pentru bebelusi, pentru a fi mereu aproape de intreaga familie, cel putin atunci cand cand se strang cu totii la cina. Bebelusul poate sta bine in sezut si se poate ajuta de mani pentru a manca sau pentru a se juca. Vei observa ca este tot mai atras de jucarii si, datorita faptului ca-si poate coordona miscarile mainilor, va fi incantat sa apuce, sa zornaie sau sa arunce cu jucariile pe jos. Placerea lui cea mai mare este sa se joace acum cu jucariile de baie, mai ales cu cele piuitoare din cauciuc.

Bariera dintre joaca si timpul de odihna

Tumbele pe podea, distractia cu mama, tata sau un frate mai mare reprezinta momente de mare amuzament pentru cel mic. Astfel de jocuri il vor ajuta pe bebelusul tau sa fie tot mai sociabil, insa mare atentie la timpul de joaca din preajma orelor de somn. Unii copii devin surescitati, stare care ii va determina sa se linisteasca foarte greu pentru a adormi. Cei mici pot fi epuizati dupa o zi intreaga de joaca si alte activitati cotidiene. Noaptea ar putea adormi foarte repede sau, dimpotriva, fiind atat de obositi, ar putea intampina probleme cand va veni momentul sa se relaxeze. Daca micutul se trezeste in timpul noptii incearca, pe cat posibil, sa nu-l bagi in seama si sa-l lasi sa adoarma singur, la loc. Astfel, el va invata sa-si creeze propriul confort si sa nu mai depinda de ajutorul tau pentru a adormi.

Afectiuni ce pot aparea la aceasta varsta

Uneori, cei mici pot intampina probleme de auz, simptomele lor fiind recunoscute intai de parinti si apoi diagnosticate de medicul specialist. Avand in vedere ca tu esti cea care isi petrece cel mai mult timp cu copilul, tot tu vei fi si cea care va suspecta primele probleme, acolo unde este cazul, lucru care ar trebui sa te indrume imediat catre consultul unui doctor ORL-ist. Trebuie mentionat ca mai expusi riscului unei deficiente de auz sunt bebelusii care:

  • s-au nascut prematur;
  • au avut avut o deficienta de oxigenare a creierului la nastere;
  • au avut infectii severe ale urechilor;
  • au avut o meningita bacteriana;
  • au antecedente in istoricul medical al familiei.

Trebuie mentionat faptul ca astfel de probleme, daca sunt depistate din timp, pot fi foarte usor ameliorate sau chiar tratate. De aceea, ar fi bine sa observi comportamentul bebelusului tau, pentru ca se poate confrunta cu o problema de auz, daca nu are urmatoarele reactii:

  • clipeste sau tresare la sunete puternice; –
  • se intoarce cu fata cand i se vorbeste;
  • cauta din priviri sursa unui sunet;
  • isi recunoaste numele;
  • asculta cu interes un cantecel sau o povestioara.

Nu uita!

Spre sfarsitul celei de-a 27-a saptamani de viata, bebelusul tau cantareste aproximativ 7.400 de grame si masoara circa 65 de centimetri din crestetul capului si pana in varful degetelor de la picioare. Pregateste-te ca micutul sa nu te mai recunoasca sau sa te considere un strain daca iti schimbi look-ul. Noua tunsoare a mamei sau faptul ca tatal isi barbiereste barba, s-ar putea sa buimaceasca putin un bebelus de sase luni. Abia dupa ce va va auzi vocea si il veti striga pe nume, va va recunoaste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here