Aproape toti bebelusii regurgiteaza, ceea ce este perfect normal si nu trebuie sa ingrijoreze mamica. In schimb, daca micutul vomita, este necesara o evaluare medicala efectuata de pediatrul care il are in ingrijire.
In primele patru luni de viata, cand sfincterul esofagian (valva care face legatura intre esofag si stomac) este insuficient dezvoltata, fenomenul de regurgitare a continutului stomacelului este des intalnit. Si asta pentru ca bebelusul mai inghite si aer pe langa lapte, fie pentru ca este lacom si suge cu pofta, fie pentru ca gurita nu este corect atasata la san sau biberon. Daca micutul este hranit cu biberonul, ar trebui verificat si orificiul tetinei pentru ca, daca este prea larg si fluxul de lapte este prea mare, atunci cu siguranta ca inghite si mult aer.
Citeste si Fainoasele sunt esentiale in diversificare
Regurgitatia este, asadar, un fenomen normal, care nu ar trebui sa sperie parintii. Dar exista si cazuri – foarte rare, ce-i drept – cand regurgitatiile frecvente pot fi simptomul unei alergii la produsele din lapte sau o malformatie a sistemului digestiv.
Regurgitatia este motivul principal pentru care se recomanda ca, dupa masa, micutul sa fie tinut cateva minute in pozitie verticala, lipit de pieptul mamei, pentru a elimina aerul ingitit odata cu laptele. In timpul eructatiei, acesta va elimina si o cantitate mica de lapte, aceasta reprezentand regurgitarea. Laptele poate semana cu cel proaspat ingerat sau poate fi partial digerat, in acest din urma caz avand un miros de lapte acru. In realitate, cantitatea de lapte regurgitat este foarte mica, cea mai mare parte a continutului eliminat fiind formata din saliva si sucuri gastrice. Daca micuțul nu are febra, este vesel, vioi şi ia in greutate conform graficului de dezvoltare, nu sunt motive de ingrijorare.
Pentru a preveni regurgitarea se recomanda ca dupa masa, bebelusul sa nu fie supus unor manevre bruste, cum ar fi schimbarea scutecului, joaca sau chiar leganatul. Cel mai bine este sa fie tinut in brate si plimbat prin casa macar 10-15 minute. Abia dupa aceea va fi asezat in patutul lui. Ideal este sa fie asezat cu capul putin ridicat, dar NU pe perna, pentru ca se poate asfixia in somn. Corect este ca perna – sau un prosop impaturit – sa fie asezata sub saltea.
Varsaturile pot duce la deshidratare
Daca atunci cand regurgiteaza bebelusul nici macar nu simte, iar apoi este vioi si are o stare generala buna, in cazul varsaturii el va fi speriat, va plange si va avea o stare generala modificata, pentru ca varsatura este fortata si dureroasa.
”Regurgitatiile sunt foarte frecvente in perioada de sugar si reprezinta un lucru fiziologic. Laptele se scurge langa gurita cel mai frecvent imediat dupa masa. Varsaturile pot aparea si ele in cadrul refluxului gastro-esofagian pe care il manifesta sugarii in cadrul primelor luni de viata, laptele insa este eliminat cu forta si in jet. Daca varsaturile sunt frecvente, necesita obligatoriu evaluare medicala”, avertizeaza dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru, Centrul Medical Medsana .
Este deosebit de important sa fie facuta diferenta dintre regurgitare si varsatura, pentru ca un copil care varsa frecvent este in risc de a se deshidrata. Iar la varste atat de mici deshidratarea pune in pericol chiar viata micutului. Cand bebelusii vomita, e semn ca fie ceva nu-i in regula cu starea lor de sanatate, fie alimentatia mamei care alapteaza este nepotrivita, fie se fac greseli in diversificare. Cele mai frecvente cauze de varsaturi la bebelusi sunt gastroenterita, refluxul gastro-esofagian, otita medie, o infectie puternica, o obstructie anatomica a nivelul unui segment digestiv sau supraalimentatia.
Cum poti evita varsaturile
- Daca alaptezi, elimina din dieta mezelurile, conservele, condimentele, ceapa, usturoiul, varza, fasolea si mazarea uscata.
- Respecta ordinea in care trebuie introduse alimentele solide in dieta copilului; nu ii oferi alimente cu gust sau miros neobisnuit (acru, afumat etc).
- Nu-i da copilului lapte alterat. Ce ramane in biberon dupa o masa (in cazul copiilor hraniti cu formula) se arunca!
Semnale de alarma care reprezinta urgenta medicala:
- Refuza sa manance din cauza durerii;
- Vomita un lichid galben sau verde, cu sange sau cu aspect de zat de cafea;
- Are probleme respiratorii;
- Apar urme de sange in scaun.