In curand bebelusul tau va face 6 luni? Atunci cu siguranta te pregatesti pentru diversificare! Iata care sunt cateva reguli de baza in diversificarea bebelusului pe care le-a explicat Anca Balasoiu, moasa. *
- „Se incepe diversificarea cu cantitati mici, iar cantitatea se creste gradual. Se incepe progresiv, atat cu cantitatea de alimente, cat si cu introducerea alimentelor. Se cresc gradual atat consistenta, cat si varietatea lor.
- Numarul de mese nu trebuie sa depaseasca 2-3 pe zi la sugarii pana in 8 luni si poate 3-4 mese la cei pana intr-un an, la care se pot adauga 1-2 gustari.
- Daca el nu vrea sa manance gustarea de la ora 5, ce fac, il fortez? Nu, nu-l fortam, il lasam in pace. Este posibil ca in anumite zile sa sarim peste o gustare”.
- Mare atentie la igiena mainilor, la igiena obiectelor folosite in diversificare, la igiena alimentelor. Alimentele trebuie manevrate si depozitate in mod adecvat.
- Alimentele nu trebuie sarate si nici condimentate puternic. Condimentele se introduc, dupa varsta de 8-9 luni. Mare atentie ce condiment introducem, pentru ca este posibil ca anumiti copii sa refuse alimentatia pentru ca sunt condimentate prea puternic. Ce condiment pot fi introduce in alimentatia bebelusului? Busuiocul, chimenul, oregano, scortisoara, in cantitati mici.
- Alimentele nu trebuie sa fie fierbinti, dar nici alimente reci, abia scoase din frigider. Se prefera hranirea cu alimente la temperature camerei sau usor calde.
- Alimentele trebuie sa fie agreate de copil, pentru ca fiecare copil are preferintele lui.
- Atmosfera din camera trebuie sa fie calma, calda, prietenoasa, relaxata. Nu-i oferiti masa de pranz daca bebelusul este plangagios, agitat, il calmati si apoi incepeti sa-l hraniti.
- Nu va grabiti niciodata cand va hraniti copilul.
- Atunci cand se incepe diversificarea nu este bine ca mai multe persoane sa-i ofere alimente, ii ofera si bunica o lingurita, si mama ii da o lingurita, si tata. Astfel vom agita copilul.
- Pregatiti o bavetica in jurul gatului. Copiii fac multa murdarie cand mananca, pentru ca nu isi pot coordona inca foarte bine mainile si o sa isi puna mancare poate si pe cap, pe fata, vor varsa castronelul, de aceea va recomand castronel care are o ventuza care se fixeaza bine pe masa.
- Scaunelul in care il hraniti ar fi bine sa aiba o husa imperbeabila, pentru a-l putea curata usor.
- Pregatiti servetele, prosoape, ca sa-l stergeti pe maini, pe masa.
- Nu exista o recomandare nici in ghidurile de pediatrie, nici in studiile pe care le-am citit de-a lungul anilor, in care sa se spuna vom incepe intotdeauna cu un aliment. Sunt doar recomandari variabile in functie de copil. In perioada de boala se creste raportul de lichide, daca este febril, daca are diaree, daca a varsat, trebuie sa fie hidratat.
- Alimentele trebuie sa fie moi cand incepem diversificarea, pentru ca exista un risc de inec.
- Alimentele se introduc treptat, la 3-5 zile si poate la 2 zile, daca a trecut o luna de la inceperea diversificarii si copilul nu are un potential alergenic. De ce se introduce treptat? Pentru ca este posibil ca bebelusul sa fie alergic la un anumit aliment sau sa aiba tulburari digestive (constipatie, diaree, balonare, crampe abdominale etc) si atunci este bine sa observam aceste lucruri.
- Eu le recomand mamelor sa-si achizitioneze un steamer (aparat de gatit cu aburi), mai ales pentru mamele ocupate.
- Indepartam stimulii de la ora de masa (oprim televizorul, indepartam jucariile, mancarea sa fie oferita doar de o singura persoana).
- Povestiti-i ce i-ati pregatit, copiii inteleg mai mult decat credeti dumneavoastra. Spuneti-i ce urmeaza sa se intample, ce ii oferiti.
- Mai recomand mamelor sa puna un cearsaf sub scaunel, daca arunca copilul mancare pe jos, se strange cearsaful, se scutura si se spala usor pentru a nu munci foarte mult”.
- Daca bebelusul are un frate mai mare, mare atentie la ce ii ofera acesta bebelusului (din dorinta de a imparti cu cel mic).
- Povestiti-i ce i-ati pregatit, copiii inteleg mai mult decat credeti dumneavoastra. Spuneti-i ce urmeaza sa se intample, ce ii oferiti.” a explicat Anca Balasoiu, moasa.
Citeste si: Cu ce alimente incepem diversificarea bebelusului si cand le introducem pe cele cu potential alergen?
*fragmente de la un curs live din cadrul Targului Baby Boom Virtual 2021.