Probioticele: are sau nu are nevoie bebelusul de ele?

Photo by Anna Shvets from Pexels

Microflora intestinala a copiilor este alcatuita din diverse bacterii. Unele sunt daunatoare, altele sunt cele care lupta pentru binele organismului micutului. Acestea sunt probioticele, carora li se spune „bacterii bune”.

La nastere, sistemul imunitar al bebelusului este imatur, el dezvoltandu-se treptat, in decursul primului an de viata, sub influenta mai multor factori. Sistemul imunitar este sustinut de actiunea asa-numitelor „bacterii bune” din intestin, care raspund prompt la actiunea factorilor nocivi din mediul inconjurator. Asadar, microflora intestinala este alcatuita din numeroase bacterii, care nu sunt daunatoare. Pe langa rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor „rele”, aceste bacterii „bune” au rolul de a sintetiza multe dintre vitaminele de care are nevoie organismul pentru a se dezvolta si stimuleaza astfel sistemul imunitar prin mentinerea unui aparat digestiv sanatos, stiut faptul ca 70% din capacitatea imunitara a organismului este localizata la nivelul intestinului.

Pe scurt, in interiorul intestinului micutului exista in mod normal microorganisme, din care este alcatuita flora intestinala. Aceste microorganisme „prietenoase” incep sa populeze tractul digestiv imediat dupa nastere si sunt foarte importante pentru sanatatea digestiva si pentru imunitatea celor mici, insa flora intestinala inca fragila a bebelusilor si a copiilor poate fi dezechilibrata foarte usor. Si atunci este posibil sa aiba nevoie de suplimente cu probiotice.

„Bacteriile bune”, probioticele, reechilibreaza flora intestinala in mod natural, avand beneficii multiple pentru sanatatea organismului. Astfel, bacteriile „bune” au rolul de a impedica dezvoltarea bacteriilor „rele”, iar pe langa aceasta, ele sintetizeaza multe dintre vitaminele de care are nevoie organismul pentru a se dezvolta.

Cand se administreaza probioticele

Cand vine vorba de sanatatea copiilor, alimentatia e foarte importanta, dar trebuie sa fie un subiect abordat cu mai multa complexitate si nu doar cu seriozitate de fiecare mamica in parte. Cu atat mai mult daca micutul are nevoie sa se refaca dupa o boala sau un efort intens care i-a slabit organismul, alimentatia de multe ori nu este de ajuns (chiar daca este vorba despre un copil alaptat).

De aceea in ultima vreme, pe langa alimentele esentiale, medicii recomanda cu fermitate ceea ce se numesc probiotice, pentru ca ele joaca un rol extrem de important in mentinerea sanatatii organismului.

Medicii pediatri spun ca florea intestinala a copiilor, in mod natural, are nevoie de aproximativ sase luni pentru a se reface in urma unui tratament de o saptamana cu antibiotice, de exemplu.

De asemenea, din cauza administrarii frecvente de antibiotice, flora intestinala a copiilor este permanent afectata, iar consecinta cea mai frecventa a acestui lucru sunt tulburarile digestive.

Si aici este momentul in care intervin, concret, probioticele (niste microorganisme vii, asemenatoare bacteriilor „bune” din itnestin), care corecteaza mult mai repede aceste dezechilibre.

Si in cazul copiilor cu predispozitii alergice, de asemenea, probioticele sunt de ajutor: ele contribuie substantial la prevenirea alergiilor alimentare si a infectiilor tractului digestiv.

Specialistii atentioneaza, insa, ca este esential sa se foloseasca probiotice doar la recomandarea pediatrului sau farmacistului.

Beneficiile probioticelor:

  • Refac flora intestinala afectarta de aministrarea de antibiotic.
  • Combat diareea.
  • Imbunatatesc imunitatea.
  • Ajuta la ameliorarea colicilor la sugari.
  • Ajuta la ameliorarea manifestarilor de dermatita atopica la bebelusi.
  • Ajuta la evitarea alergiilor alimentare, inclusiv in timpul diversificarii alimentatiei la bebelusi.
  • Contribuie la imbunatatirea starii generale a organismului etc.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here