Peste 18.000 de nasteri la mame cu varsta sub 19 ani

Peste 18.000 de nasteri au fost inregistrate in 2017 la mame cu varsta sub 19 ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Aproape 700 de cazuri au fost fete cu varsta sub 15 ani. Fenomenul mamelor minore este in crestere, atrag atentia medicii care spun ca pericolul la care sunt supuse adolescentele insarcinate este dublu.

„Potrivit datelor publicate de catre Institutul National de Statistica rezulta faptul ca in anul 2017 s-a inregistat un numar de 18.656 nasteri la mame cu varsta sub 19 ani, din care 698 nasteri la mame cu varsta sub 15 ani. Numarul total de nasteri la mame sub 19 ani este in scadere fata de anul 2016 cu 1.499 de persoane si fata de anul 2014 cu 1.447 persoane. Prin programul de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt sprijinite un numar de 889 mame minore, care indeplinesc conditiile de eligibilitate, respectiv aceea de a frecventa cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, potrivit legii”, potrivit unui raspuns, de la jumatatea lunii noiembrie, al Ministerului Muncii, condus atunci de Lia Olguta Vasilescu, la o interprelare a deputatului PSD Costel Lupascu.

Vezi si Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

Conform sursei citate, prin regulamentele de organizare si functionare ale Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) adoptate in anul 2017 au fost introduse serviciile de consiliere familiala, servicii menite sa sprijine parintii in ceea ce priveste cresterea si ingrijirea copiilor, inclusiv parintii care au in ingrijire mame minore.

De altfel, reprezentantii Ministerul Muncii au precizat ca organizatia SERA Romania a incheiat parteneriate cu 28 de Directii Generale de Asistenta si Protectie a Copilului din tara pentru a implementa o serie de programe de preventie a sarcinii nedorite.

Un alt proiect este cel implementat de „Word Vision Romania, incepand cu 2016 pentru o perioada de 3 ani, prin care dezvolta si implementeaza un model integrat de servicii de ingrijire maternala si de planificare familiala, care vizeaza femeile vulnerabile din Romania rurala, sustinand eforturile guvernamentale pentru imbunatatirea asistentei medicale materne. (…) Initiativa vizeaza 15.000 de femei din 30 de comunitati rurale, din 3 judete: Dolj, Vaslui si Valcea. Judetele au fost selectate pe baza ratei de saracie si a mortalitatii materne: in judetul Dolj, rata mortalitatii materne este de patru ori mai mare decat rata nationala, in timp ce in Valcea si Vaslui rata mortalitatii materne este de doua ori mai mare decat rata nationala”, potrivit raspunsului Ministerului Muncii.

Citeste si Povestile a 7 adolescente care au devenit mame intr-un documentar-web

Una dintre masurile prezentate de Ministerul Muncii a fost cea a introducerii in curricula scolara a orelor „sanatatea reproducerii si a sexualitatii”.

„In ceea ce priveste introducere unei „ore de sanatatea reproducerii si a sexualitatii” in curricula scolara precizam ca in cuprinsul Strategiei Nationale privind Protectia si Promovarea Drepturilor Copilului 2014-20120 a fost introdusa la Obiectivul specific 2.10 „Prevenirea sarcinilor nedeorite in randul adolescentilor”, o masura prin care se doreste „stimularea institutiilor scoale de a oferi elevilor cursuri de educatie sexuala in cadrul programului operational educatie pentru sanatate sau a altor programe sau proiecte”, pentru a carei realizare sunt desemnate ca institutii responsabile Ministerul Educatiei Nationale si autoritatile publice locale”, potrivit sursei mentionate.

Precizarile Ministerului Muncii vin in urma unei interpelari adresata de Costel Lupascu, in care deputatul PSD a cerut sa i se comunice numarul total al fetelor care au devenit mame pana la varsta de 18 ani in anul 2018. Social-democratul a mai vrut sa afle de la minister si care au fost masurile luate pentru rezolvarea acestei probleme.

Deputatul PSD a atras atentia asupra „educatiei precare in ceea ce priveste problemele sexuale si de prevenire a sarcinilor, lipsa informarii, dar si proasta comunicare dintre parinti si copii care nu fac altceva decat sa creasca numarul mamelor minore, dar si al avorturilor. Si in plus, ca fenomen general in Europa, copiii rezultati din astfel de sarcini de cele mai multe ori sunt nedoriti si/sau sunt abandonati, ingrosand randurile celor 40.000 de copii abandonati din Romania”, conform interpelarii.

Social-democratul a conchis ca exista o discrepanta intre Romania si restul Europei privind alegerea de a deveni mama.

„In Romania, numarul total al fetelor care devin mame de la varste fragde este de aproximativ 30.000 pe an. In Europa, alegerea de a deveni mama se face tot mai tarziu. Cifrele Eurostat arata ca varsta medie a femeilor care au dat pentru prima data nastere unui copil, anul trecut (2017 – n.r.), era in jur de 30 de ani. La noi, sunt multe mame de la 13, 14, 15 ani. (…) Medicii sunt de parere ca fenomenul este in crestere si este probabil legat de evolutia societatii in general, consecinta tuturor problemelor noastre sociale. Acestia sustin ca pericolul la care sunt supuse adolescentele insarcinate este dublu.

Tinerele pot fi traumatizate din cauza sarcinii si a schimbarilor hormonale prin care trec si isi risca viata, pentru ca sarcinile precoce prezinta deseori complicatii. De cele mai multe ori, un episod dramatic in viata unui om, mai ales a unui copil, lasa urmari pentru tot restul vietii, asa cum este si o sarcina la o varsta prea mica, care poate sa apara chiar urmare a unui eventual abuz sexual”, conchide Costel Lupascu in interpelare.

Citeste si Romania detine locul intai in Europa la numarul de nasteri inregistrate in randul minorelor

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here