Primul suras al bebelusului, cu siguranta, iti va indulci toata ziua. Te vei gandi ca au meritat toate aceste nopti nedormite sau diminetile obositoare atunci cand micutul iti va zambi pentru prima data. Este atat de dragalas momentul atunci cand fata bebelusului se lumineaza si daruieste din intreaga bucurie celor din jur!
Zambetul este un semn al dezvoltarii abilitatilor sociale, iar de acum micutul tau se va transforma dintr-un bebe care doarme tot timpul intr-o mica scumpete irezistibila, scrie What to expect.
Cand zambeste bebelusul pentru prima data?
Probabil ai auzit de la mama ta, de la prieteni sau de la medicul pediatru ca zambetele nou-nascutului sunt, in principiu, de la gazele pe care le are, cel putin in prima luna de viata. In general, bebelusii zambesc si din alte motive, cum ar fi atunci cand adorm ori atunci cand se simt confortabili sau multumiti.
Zambetul social real apare, mai degraba, intre saptamanile sase si opt ale micutului ca raspuns la recunoasterea persoanelor apropiate, adica mama si tata. Atunci cand vorbim de zambetul real social, acesta va fi unul care va „misca” intreaga fata a bebelusului, nu doar buzele.
Citeste si Dezvoltarea psiho-motorie a bebelusului in primul an de viata
Cum poti incuraja micutul sa zambeasca mai des?
Il poti ajuta pe micut sa zambeasca atunci cand ii intorci favoarea. Zambeste-i inapoi, joaca-te cu micutul, vorbeste-i, cu drag, din cand in cand. Studiile arata ca acei bebelusi carora li s-au oferit multa tandrete, iubire si afectiune de catre parinti, cu timpul se vor dezvolta armonios, devenind mult mai sociabili.
Asa cum unii dintre adulti raspund mai repede la zambetele primite, asa se intampla si la bebelusi. Daca micutul tau, care are o luna de viata, inca nu ti-a oferit primul zambet, nu te ingrijora. Chiar si in cazul bebelusilor fericiti, se poate intampla ca primul zambet sa apara intre primele patru saptamani si patru luni de viata.
Poate ai auzit ca intarzierea zambetelor poate fi un indiciu spre depistarea tulburarii de spectru autism (TSA). O intarziere a zambetului apare foarte rar ca singurul simptom al autismului. Despre ingrijorari sau nelamuriri este necesar sa contactezi medicul pediatru, potrivit What to expect.
Dupa primul suras, va veni si momentul gangurelilor, urmand apoi primul ras al micutului. Bucura-te de toate!
Citeste si 12 idei de a te conecta cu bebelusul tau
Autor: Andreea Borcila