Prima evaluare medicala a copilului, primele teste, menite sa stabileasca conditiile generale de sanatate ale micutului se fac chiar in primele momente de dupa nastere. Apoi urmeaza primele consulturi medicale ale neonatologului, cat timp inca bebelusul se afla in maternitate si apoi primele vaccinari. Iata ce ar fi bine sa stii.
Scorul Apgar
Prima evaluare care are loc in primele cinci minute dupa nastere consta intr-o serie de teste ce sunt cunoscute sub numele de Scor Apgar. Acestea stabilesc conditiile generale ale starii nou-nascutului si constau in: masurarea ritmului cardiac, culoarea generala a corpului, tonusul muscular, respiratia, raspunsul reflexiv la stimuli exteriori. Mai riguros, e vorba de 5 parametrii de baza care se iau in calcul si care compun si denumirea scorului, dar totodata si numele medicului ce a introdus in practica clinica acest tip de test, Virginia Apgar: „activity“ (tonusul muscular), „pulse“ (pulsul), „grimmace“ (reactia la stimuli), „appearance (aspectul, culoarea pielii), „respiration“ (respiratia). Dupa acest test se stabileste starea de sanatate a bebelusului, dar mai ales se observa daca are nevoie de tratament imediat sau de alt tip de interventie medicala. Psihologic, si pentru parinti este la fel de util ca si pentru nou-nascut, pentru ca este confirmarea si garantia ca bebe este bine. Astfel, acest examen de rutina pentru fiecare nou-nascut este si o reasigurare ca si procedurile de nastere au decurs ca la carte si copilul este perefct sanatos. Mai mult, fiecarui factor i se acorda o nota intre 0 si 10 ani, apoi se insumeaza intr-un scor final. Intre 10 si 8 notele sunt perfecte, iar nou-nascutii sunt intr-o stare foarte buna de sanatate si nu vor avea nevoie decat de ingrijire postnatala de rutina. Intre 5 si 7 deja bebelusii au nevoie de ceva interventie respiratorie, dar sunt si ei bine. In cazul scorului sub 5 se pot afla bebelusii intr-o conditie care necesita actiuni imediate chiar pentru salvarea vietii, de exemplu, masca de oxigen. Important de retinut este faptul ca acest test nu poate anunta viitoarele probleme de sanatate de mai tarziu ale copilului.
Ingrijirea cordonului ombilical
Moasa sau medicul neonatolog care-l va lua sub supraveghere pe micut imediat dupa nastere te va sfatui cum sa ai grija de zona cordonului ombilical. Este vorba despre o mica ramasita din cordonul ombilical, ce urmeaza sa cada in cateva zile de la nastere, aproximativ zece. In aceasta perioada trebuie sa mentii o igiena impecabila a zonei buricului lui bebe. Asta nu doar ca il va feri de posibile infectii, ci va ajuta si la o vindecare rapida. La fiecare schimbare a scutecului trebuie curatata si dezinfectata zona buricului si, de asemenea, trebuie sa ai grija ca scutecul sa nu fie prins peste buric.
Prima vizita a medicului neonatolog
La prima vizita a medicului neonatolog bebelusul va fi masurat, cantarit si va trece din nou printr-un cotrol de rutina, i se va lua pulsul, i se vor verifica reflexe. Atentie deosebita imediat in primele zile dupa nastere va primi aspectul pielii pentru ca se asteapta din clipa in clipa declansarea icterului. Culoarea galbuie a pielii este simptomul icterului. Reactia este explicata prin excesul de bilirubina din sange, dar pentru depistare medicul va efectua un test de sange. Icterul dispare foarte repede deci nu trebuie sa te alaramezi pentru ca nu este vorba de o afectiune. Tot in primele zile de la nastere, sau cel mult in primele doua saptamani, poate sa apara si asa-numita dermatita seboreica, o afectiune sub forma unor cojite rosiatice sau maronii la nivelul scalpului si trebuie tratata la recomandarea medicului pediatru.
Prima vizita la medicul pediatru
La prima vizita la medicul pediatru acesta iti va cere sa faci un scurt istoric al primelor zile ale lui bebe. Va dori sa stie despre primele vaccinari, despre cum s-a vindecat cordonul ombilical. Urmeaza apoi examenul de rutina pe care medicii il fac la toate vizitele in care-l vor vedea pe bebe. Fata lui bebe e primul obiect de studiu, medicul se uita la ochii lui pentru a se asigura ca nu exista semne de infectie sau afectiuni ale ochiului, se va uita in gura lui bebe pentru a constata absenta sau scindarea valului palatin si, de asemenea, ii va palpa si verifica fontanelele. La spate medicul ii verifica lui bebe sira spinarii. Apoi inima si plamanii sunt atent ascultate cu ajutorul stetoscopului, iar burtica e locul unde se verifica, prin palpare, daca ficatul si rinichii sunt la locul lor. Urmeaza zona genitala, care poate fi inflamata la nou-nascuti, ca urmare a medicatiei mamei. Fetitele pot prezenta o mica scurgere sau chiar semnele unei sangerari. Medicul se asigura daca zona e bine dezvoltata, iar la baieti verifica daca testiculele au coborat corect in sacul scrotal. Membrele micutului sunt, de asemenea, studiate atent, pentru excluderea unor malformatii, de genul degetelor lipite, lipsa sau in plus. Ii va verifica apoi articulatia soldului. Dupa primul consult medicul iti va da recomandari de alimentatie a lui bebe, va intocmi un program regulat de vizite si mai ales, iti va completa carnetul cu vaccinari care trebuie respectate cu strictete.
E bine sa stii despre…
- Testele enzimatice. Bebelusului tau i se va recolta sange, de obicei din calcai, pentru a verifica daca nu are anumite anomalii enzimatice (fenilketonuria sau hipotiroidismul). Este vorba despre boli care sunt extrem de rare, insa daca totusi apar, corecta si rapida lor diagnosticare este vitala pentru reusita tratamentului.
- Injectiile de vitamina K. Unii dintre bebelusi se nasc cu un nivel scazut al acestei vitamine, care este esentiala in coagularea sangelui si pot face, daca sunt neglijati, boala hemoragica a nou-nasutului. De aceea, in aproape toate maternitatile bebelusii sunt injectati cu vitamina K sau o primesc pe gurita, de mai multe ori pe parcursul a doua saptamani.
- Primele vaccinari. Vaccinarile sunt metode care, de-a lungul anilor si-au dovedit rolul important de prevenire a unor afectiuni contagioase, grave. Vaccinarile efectuate in primele saptamani postnatal asigura protectie impotriva unor boli grave (difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita) si impotriva bolilor cauzate de pneumococ si hemofilus influenzae, precum si a enterovirozelor cauzate de rotavirus. Vaccinul ajuta organismul copilului sa produca anticorpi pentru anumiti virusi, anticorpi care, odata produsi de sistemul imunitar al celui mic, il protejeaza de bolile respective.