S-ar putea sa fi auzit termenul de plagiocefalie. Daca nu, atunci cu siguranta ai auzit de sindromul “capului turtit”. Dar de ce are bebelusul capul turtit?
Sindromul “capului turtit” este din ce in ce mai des intalnit. Plagiocefalia, caci acesta este termenul medical, descrie fenomenul de “cap plat” intalnit dese ori la bebelusi in mod special sau atunci cand acestia au forma capului deformata. Suna alarmant, dar in cele mai multe situatii, nu este o problema grava, daca se observa in faza incipienta si se fac anumite modificari, scrie the bump.com.
Citesste si: Somnul bebelusului: Top 5 greseli pe care le fac parintii!
Exista trei tipuri de plagiocefalie:
Pozitionala
Este cea mai frecvent intalnita si este vorba despre aplatizarea uneia dintre cele doua parti laterale ale capului. Uneori punem bebelusul in patut pe aceeasi parte, si astfel favorizam aparitia capului plat pe acea parte. Oasele craniului bebelusului sunt moi si se pot “deforma” in functie de pozitiile in care alegem noi sau in care prefera bebelusul sa stea.
Brahicefalie
Este tot o forma de plagiocefalie data de pozitia bebelusului in patut, in scaunelul de masina sau in balansoar, la fel ca in cazul celei pozitionale. Doar ca in acest caz “turtirea” capului are loc in zona cefei.
Citeste si: Bebelus mic, hai pe burtica! Elementele de baza ale unui “antrenament” de succes
Scafocefalie
Este mai rar intalnita, dar are cauze mult mai serioase. Aceasta apare in urma defectelor din nastere sau la nastere, sunt considerate malformatii congenitale si apar atunci cand una sau mai multe suturi craniene se inchid prematur, inainte ca dezvoltarea creierului sa fie completa. S-ar putea ca in acest caz sa auzi si termenul de craniostenoze.
Cum iti dai seama daca bebelusul tau are plagiocefalie?
In mod normal bebelusul are capul rotund, simetric, fara “turtiri” sau “aplatizari”. Iar cea mai buna metoda de a preveni acest fenomen de plagiocefalie este de a schimba cat mai des posibil pozitiile in care sta bebelusul atunci cand este culcat.
S-ar putea sa te intereseze si: De ce bebelusul are cojite pe cap?