Mami, tu dormi cand doarme bebelusul?

Imagine de Марина Вельможко de la Pixabay

In toate cartile despre ingrijirea unui nou-nascut sau la toate cursurile prenatale in care te invata ce si cum sa faci cand ai un bebelus ti se va spune urmatorul lucru: dormi cand puiul tau mic doarme. E ca o conspiratie (de fapt, este un sfat foarte bun!). Dar, sincer acum, mami, tu dormi cand doarme bebelusul?

Da, recunosc, de cateva ori chiar mi s-a intamplat sa atipesc si eu langa bebelus, dar in cele mai multe cazuri in care bebelusul adormea si il puneam in patut, ma gandeam asa: “uraaa, acum pot sa ma duc sa gatesc, sa pun hainele la spalat, uscat, sau si mai bine de atat, sa fac ceva (orice!) pentru mine! Sunt obosita, este un sfat minunat, dar uite ca nu prea merge treaba cu dormitul ziua, lumina naturala nu ma lasa deloc sa dorm si oricum nu prea sunt genul care sa mai doarma la pranz (nu dormeam nici la gradinita!). Iar “daca nu esti genul de persoana care sa se mai bucure de cate un pui de somn, este in regula, exista si alte metode prin care te poti odihni”, sustine Meir Kryger, conducatorul unei cercetari legate de somn la Gaylord Sleep Medicine din Connecticut, scrie parents.com.

O idee buna este ca cineva (partenerul, mama, sora, bona, prietena etc) sa preia copilul pentru o ora-doua cat iti incarci tu bateriile.

Sau sa cauti modalitati sa te odihnesti mai mult atunci cand stii ca poti dormi cel mai bine. Spre exemplu o mama, care spune ca nu e deloc o persoana matinala -dar bebelusul se trezeste la 6 dimineata – si ca somnul de dimineata este cel care o ajuta cel mai mult, se odihneste cel mai bine. De aceea, in unele zile, la 6 dimineata, partenerul ia bebelusul in alta camera si se joaca, il ingrijeste timp de 2 ore pana mama mai prinde ceva somn.

O alta mamica sustine ca o ajuta mult atunci cand uneori sotul se trezea in mijlocul noptii ca sa ii prepare formula bebelusului sau sa-i dea biberonul cu lapte pe care mama l-a muls seara si l-a pregatit in frigider. Sau sa faca o noapte cand e tati “de serviciu” si o noapte cand mami “revine la job”. Pentru ca somnul cat mai putin intrerupt este esential pentru sanatatea ambilor parteneri.

Si nu este neaparat nevoie de acel somn profund, spun specialistii. Te poate ajuta si acea ora petrecuta in liniste, in dormitor, unde ti-ai facut cat de intuneric ai putut si unde ai stat in pat relaxata. In medie, un pui de somn de cam 30-45 de minute in fiecare zi ar trebui sa fie neaparat inclus in rutina unei proaspete mame.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here