In sfarsit! Merg singur la scoala!

La debutul varstei scolare, putini sunt copiii care merg singuri la scoala. La aceasta varsta, ei inca merg insotiti de parintii lor. Incepand cu varsta de opt ani, specialistii considera ca un copil este capabil sa se deplaseze singur. Dar, inainte de a face acest pas important, (atat pentru tine, cat si pentru copilul tau), trebuie sa ai in vedere cateva aspecte. In primul rand, trebuie sa tii cont de personalitatea micutului tau si de gradul sau de maturitate. Apoi, ar fi bine sa iei in calcul si dorinta sa de autonomie.

O alta problema care se pune este aceea a traseului pe care il are de parcurs, de acasa pana la scoala si inapoi. De asemenea, educatia pe care i-o dai, conteaza foarte mult in decizia ta de a-l lasa singur. Din ce in ce mai des, ai inceput sa-ti pui intrebarile: „Oare cand o sa fie capabil sa se deplaseze singur?”, „Oare cand va fi pregatit sa-si asume propria-i securitate?”.

In general, copilul este pregatit sa mearga singur la scoala, in momentul in care este capabil sa isi asume si alte responsabilitati: isi face singur toaleta, isi face patul, face curat in camera sa, isi pregateste singur ghiozdanelul, etc. Indiferent de varsta, este bine sa intelegi personalitatea copilului. Unii copii merg la scoala de la sase ani. La aceasta varsta, copilul abia incepe sa-si dezvolte simtul independentei, si, desi este constient de anumite pericole, aceasta notiune nu ii este foarte clara.

Asadar, atat din punct de vedere fizic, cat si senzorial si intelectual, copilul nu este inca pregatit sa isi asume securitatea si sa se deplaseze singur. Un an mai tarziu, la sapte ani, copilul devine din ce in ce mai constient de consecintele faptelor sale. De aceea, ocazional, ai putea sa ii permiti sa mearga singur, mai ales daca traseul este scurt si nu prezinta pericole. Dar, nu uita, inainte sa iasa din casa, reaminteste-i regulile pe care trebuie sa le respecte cu strictete.

Incepand cu varsta de opt ani, copilul este destul de matur, incat sa constientizeze pericolele la care se supune, daca nu respecta regulile impuse de tine si, prin urmare, isi poate asuma securitatea.

Sfat: A merge singur la scoala este o situatie delicata pentru fiecare copil in parte. Dar, in functie de personalitatea fiecaruia, copiii vor reactiona in mod diferit la aceasta problema. In orice caz, indiferent de varsta micutului, trebuie sa stii ca regula de aur ce trebuie respectata este aceea de a nu-ti obliga copilul sa mearga singur la scoala, sub pretextul ca prietenii de seama lui deja o fac. In cazul in care observi schimbari in comportamentul lui (traverseaza o perioada mai dificila), este chiar indicat sa nu il lasi singur. Fii alaturi de el in astfel de situatii.

Important pentru mama: Pe drumul spre scoala, siguranta copilului tau este prioritara. Insa, nu numai el trebuie sa tina seama de anumiti factori, ci si tu. Pentru ca zona scolii sa ii devina familiara si sa se simta in siguranta, ar trebui sa petreceti mai mult timp pe acolo. De exemplu, poti face ca drumul spre piata sa treaca prin curtea scolii. Apoi, ar fi bine sa nu iti trimiti copilul la scoala cu bijuterii sau telefon mobil de ultima generatie, pentru ca el, sa nu devina astfel, tinta infractorilor. Tot timpul trebuie sa fii la curent cu orarul micutului, sa stii ora la care termina cursurile si intotdeauna, sa fii informata despre modificarile care apar. Si, nu in ultimul rand, invata-l toate regulile ce trebuie respectate in drumul spre scoala si inapoi, mai ales cele referitoare la traversarea strazii, la discutiile cu strainii si la alegerea corecta a traseului. Aminteste-i-le ori de cate ori se iveste ocazia.

Important pentru copil: Pentru a ajunge in siguranta la scoala, copilul trebuie sa cunoasca si sa respecte cateva norme de baza. Regulile de circulatie sunt foarte clare. Nu are voie sa se deplaseze decat pe trotuar, cat mai departe de bordura (pe partea stanga a acestuia). Daca este nevoie, va traversa doar prin locurile permise (semafor, trecere de pietoni, coltul intersectiei), dar nu inainte de a se asigura ca nu trece nicio masina, nici dintr-un sens, nici din celalalt. Traversarea trebuie facuta cu pas vioi, dar nu in fuga. O alta regula ar fi aceea ca nu are voie, sub nicio forma, sa stea de vorba cu persoanele strainie si nici sa primeasca ceva de la ele. Dupa terminarea cursurilor, este necesar sa vina direct acasa, pentru ca tu il astepti la ora stabilita. Cel mai sigur drum catre casa este cel deja cunoscut, chiar daca este un pic mai lung. Este bine sa evite sa se deplaseze prin parcuri sau prin locuri mai putin populate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here