Daca ai avut un stil de viata sanatos si ai urmat un program sportiv inainte de sarcina, probabil ca dupa nastere vei dori sa reincepi cat mai devreme antrenamentele pe aparatele fitness preferate. Dorinta de a-ti readuce corpul “in forma” este perfect normala, insa situatia impune o abordare specifica.
In cazul in care nasterea a fost dificila sau este primul tau bebe, probabil nu stii cum va reactiona corpul tau la alergare, pedalare sau alte exercitii fizice. Medicul te poate sfatui in acest sens. Daca totul a decurs normal, probabil vei fi surprinsa de puterea de regenerare a corpului tau.
Desi poti fi nerabdatoare sa dai jos kilogramele pe care le-ai acumulat in sarcina, trebuie sa stii ca nu poti relua antrenamentele cu aparate fitness la nivelul la care te aflai cand te-ai oprit.
Atunci cand isi revin dupa nastere, unele proaspete mamici au tendinta de a uita efortul prin care a trecut corpul. Astfel, chiar daca simti ca ti-a revenit puterea si ai recapatat incredere, trebuie sa stii ca organismul este inca in vindecare.
Cand si cum sa reincepi exercitiile pe aparate fitness?
Primele 6 saptamani de dupa nastere sunt deosebit de importante pentru corpul tau, astfel incat organismul este in plin proces de refacere. Tocmai de aceea, efortul implicat in ingrijirea bebelusului este suficient. Desi solicitarea nu este indicata, miscarea este bine-venita, asadar ai putea face cateva miscari usoare de stretching si le-ai putea completa cu plimbari scurte in aer liber.
Daca medicul ti-a transmis ca poti incepe exercitiile dupa cele 6 saptamani de recuperare, ideal ar fi sa desfasori sesiuni scurte si care sa nu te solicite. Mersul relaxat pe banda de alergat este foarte bun pentru inceput.
Daca ai trecut prin cezariana sau alt tip de interventie chirurgicala ce ar putea prelungi perioada standard de refacere a corpului, ideal ar fi sa astepti cel putin 3 luni inainte sa reincepi antrenamentele. Cu toate ca nasterea este un proces natural, acesta poate fi traumatizant pentru corpul tau, asadar cel mai bine este sa astepti pana cand esti pregatita din toate punctele de vedere.
Daca, in urma unui control amanuntit, medicul ti-a dat permisiunea de a incepe activitatea sportiva, insa te temi ca zona afectata la nastere inca este sensibila, solicita corpul cat mai putin! Poti incepe cu sedinte scurte de inot sau alte activitati cu grad redus de efort. Cat despre antrenamentele desfasurate cu aparate fitness, poti face respectivele miscari fara sa adaugi rezistenta, greutate sau un anumit grad de inclinatie.
Pe parcursul sesiunilor de exercitii
Chiar daca corpul tau raspunde bine la primele sesiuni de exercitii, nu trebuie sa uiti ca organismul inca are nevoie de o perioada de vindecare. Astfel, nu-ti propune sa progresezi rapid catre nivelul la care te aflai atunci cand ai oprit antrenamentele. Cel mai bine este sa te reacomodezi cu miscarea, nu cu efortul. Daca simti vreun disconfort pe durata exercitiilor, opreste-te imediat si contacteaza medicul.
In unele cazuri, organismul are nevoie de pana la un an pentru a se vindeca complet dupa nastere. Hormonii din timpul sarcinii relaxeaza musculatura, asadar ligamentele tale vor fi mai slabe si, implicit, mai sensibile la accidentari. Daca vrei sa desfasori un program sportiv cu aparate fitness, yoga sau pilates, asigura-te ca nu vei forta ligamentele prin extensii solicitante.
Este posibil ca musculatura abdomenului sa fi fost afectata de sarcina. Astfel, una din trei proaspete mamici sufera de o separare a muschilor abdominali. Daca medicul te informeaza ca esti in aceasta situatie, iti va recomanda un parcurs sportiv corespunzator, care sa te ajute sa refaci musculatura fara risc de accidentare.
Va trebui sa eviti, insa, suprasolicitarea abdomenului cu exercitii grele pe aparate fitness. Astfel, evita banca de abdomene, nu creste rezistenta la pedalare in cazul bicicletei stationare si nu mari inclinatia sau rezistenta in cazul benzii si a bicicletei eliptice!