La inceput bebelusul vede doar la o distanta de 20 de centimentri, se mai uita si crucis si adora sa-ti priveasca fata. Iata care sunt acele lucruri pe care bebelusul le vede si ar vrea ca tu sa le stii.
Citeste si: Nou nascutul si simturile: el vede, aude, miroase, simte gustul si adora atingerile!
UPDATE:
Dr. David Coats, medic oftalmolog pentru copii, explica faptul ca parintii trebuie sa fie atenti la anumite semnale care au legatura cu vederea bebelusului si care persista de mai mult timp, scrie Parents.
Iata care sunt acestea:
- Incrucisarea ochilor – Este un lucru firesc in primele luni de viata, insa atunci cand persista mai mult de atat, este nevoie ca micutul sa consulte un doctor;
- Daca mereu isi inclina capsorul pentru a vedea ceva, s-ar putea ca unul dintre ochi sa se dezvolte mai repede decat celalalt;
- Lacrimare excesiva;
- Istoric familial in care se regasesc probleme de vedere;
- Datul ochilor peste cap;
- Anomalii structurale ale ochilor.
- Mami, nu te vad prea bine atunci cand vorbesti cu mine din partea cealalta a camerei, dar te vad foarte bine atunci cand ma tii in brate!
Nou nascutul tau poate sa vada foarte clar pana la distanta de 20-30 cm de la ochisorii lui.
- Nu te panica, mami, daca mi se incruciseaza ochisorii atunci cand te privesc.
Este normal ca un bebelus sa se uite si crucis in primele saptamani dupa nastere. Potrivit unui studiu din 2009 cele mai importante achizitii in ceea ce priveste vederea bebelusului se intampla in perioada primelor 6 luni de la nastere, iar dezvoltarea acuitatii vizuale la copii se incheie in jurul varstei de 6 ani, scrie baby-chick.com.
- Atunci cand imi schimbi scutecelul, imi place sa-ti privesc fata, mami!
Studiile au aratat ca un bebelus prefera sa se uite la fetele parintilor si sa-si examineze propria fata in oglinda, mai mult decat orice alte jucarii sau obiecte din jurul lui!
Citeste si: 15 lucruri fascinante despre bebelusi
- Inca nu stiu cum arata culorile galben sau roz.
Cercetatorii sustin ca bebelusul vede totul doar in alb si negru in primele 3 luni de la nastere, iar prima culoare pe care reuseste sa o distinga este rosie. Iata de ce exista foarte multe jucarii pentru nou nascuti care sunt doar in alb si negru.
- Totul in jurul meu pare cam plat.
Abia in jurul varstei de 3 luni incepe sa se dezvolte si perceptia in adancime sau in profunzime. Interesant de stiut este ca tot procesul de dezvoltare a acestei abilitati dureaza doar 2 saptamani.
- Uneori te vad mai bine atunci cand te privesc „cu coada ochiului”.
Viziunea periferica la bebelus este mai dezvoltata spre deosebire de vederea in fata sau cea focalizata. Iata de ce puiul tau pur si simplu te va vedea mai bine cu “coada” ochiului.
Citeste si: Cele mai frecvente intrebari despre bebelusi