Limbajul bebelusului: tu intelegi ce spune micutul tau?

Sursa foto: Photo by Jenean Newcomb on Unsplash

Eram in vizita la prietena mea cea mai buna, care are un bebelus de 11 luni. La un moment dat, bebelusul ridica privirea spre sifonier si spune un prelungit „u-u-u…”, la care mama se ridica si ii spune „vrei trenuletul de la jucarii? Hai ca ti-l dau”. Fascinant! Cum a inteles mama ce anume isi doreste puiul ei, doar spunandu-i …un sunet. Tu intelegi ce spune micutul tau? Iata mai multe despre limbajul bebelusului.

Bebelusul comunica inca de la nastere. Initial o face prin plans, prin mimica, prin gesturi ale corpului.

Citeste si: Primele cuvinte rostite de copil

In primele luni de viata copilul scoate tot felul de sunete „pe limba lui”, de onomatopee, de gangureli. Dupa varsta de un an, va incepe sa pronunte si primele cuvinte. La 1 an cuvintele copilului seamana foarte mult fiecare in parte. El incearca o multitudine de dorinte printr-un singur cuvant. Se intampla uneori sa nici nu le intelegi daca nu sunt insotite de gesturi. Dar oricum, in scurt timp vei deveni experta in intelegerea unei noi limbi, cea a micutului tau.

La 18 luni deja apar primele propozitii. Simple, dar enunturi. Aceste cuvinte cu sens legate este primul mod de organizare a limbajului dupa o structura anume. Se pare ca, in general, copiii folosesc pentru inceput substantive si determinantii lor, abia apoi se ajuta de verbe. Abia dupa 2 ani copilul reuseste sa lege enunturi folosind propozitii mai elaborate.

Testul limbajului si al vorbirii

Chiar daca pare un lucru comun, primele cuvinte ale copilului sunt un miracol pentru orice parinte. Se spune adesea ca ochii sunt oglinda sufletului, dar in ce-i priveste pe micuti, primele cuvinte joaca acest rol. Ele le deschid mintea catre cei din jur si catre lume. Intotdeauna mamele isi amintesc primele cuvinte, primele propozitii, primele afirmatii cu sens ale copilului.

Limba se naste din nevoia copilului de a se angaja in relatii, de a comunica. Iar oamenii sunt singurele creasturi care pot dispune de un limbaj de acest tip pentru a comunica, desi toate celelalte creaturi traiesc in „comunitati”, au „reguli de socializare”, oamenii sunt singurele creaturi care isi pot comunica verbal sentimentele, gandurile, dorintele pentru a el impartasi cu ceilalti. Dezvoltarea vorbirii si limbajului la copil este direct dependenta de dezvoltarea si maturizarea creierului.

La nastere, memoria copilului este mult prea scurta si nu are capacitatea de a organiza secventele sunetelor pe care le aude in jur, care alcatuiesc cuvintele. Cu atat mai putin nu poate decoda intelesul lor. In jurul varstei de 3 luni, bebelusii incep sa scoata si sunete odata cu respiratia si scancetele lor incep sa transmita ceva, iar mama se straduieste sa le decodeze.

Din acest moment el incepe sa se angajeze in schimburi cu parintii, incercand sa comunice cu ei. Te uiti intens la el si iti raspunde, ii zambesti, iti zambeste in schimb. Dar chiar si asa, fara limbaj si cuvinte, toata comunicarea se reduce la un set de expresii faciale sau de posturi ale corpului insotite de gangureli si onomatopee.

Citeste si: Ganguritul ii incurajeaza pe bebelusi sa invete sa vorbeasca mai repede

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here