Primele cuvinte rostite de copil

Primul cuvant pronuntat de copil reprezinta o etapa foarte importanta in dezvoltarea lui. La fel ca si primii pasi, primele cuvinte sunt asteptate cu emotie si nerabdare si sunt intampinate cu bucurie si satisfactie de catre parinti. Afla aici mai multe despre care ar fi primele cuvinte rostite de copil, cand, dar si cum sa-l ajuti sa vorbeasca.

Copilul incepe sa invete ce se intampla in jurul lui inca dinainte de nastere. Ca nou-nascut, el nu stie semnificatia precisa a cuvintelor pe care le folosesti, dar este foarte sensibil la emotiile tale. El simte bucuria, tristetea, dragostea, ingrijorarea si anxietatea ta.
In timp, din interactiunea cu tine, bebelusul descopera ca vorbele tale au o semnificatie.

PLANSUL – PRIMUL MOD DE COMUNICARE

Inca de la inceput, plansul copilului tau ti s-a parut a fi o limba straina, dificil de inteles. Cateodata parca aproape imposibil de inteles. Este insa vorba de un limbaj pe care l-am putea numi universal. Bebelusul tau a folosit acest limbaj din primele momente din viata lui, comunicand in acest mod celor din jur ca exista, traieste, respira si are nevoi care trebuie satisfacute pentru a supravietui. Cand nou-nascutii plang, nu exprima o cerinta precisa. Ei simt un disconfort, o tensiune care provine din corpul lor si exprima asta intr-un mod la care orice mama raspunde spontan datorita legaturii care se creeaza intre ea si copil in timpul sarcinii.

Dupa noua luni de sarcina, incepe deci o noua etapa de comunicare cu bebelusul tau, bazata pe cerintele lui si raspunsurile tale. Copilul comunica prin plans faptul ca se simte singur si abandonat si atunci are nevoie numai sa te apropii de el si sa ii vorbesti sau sa il mangai.

PRIMELE SUNETE

Chiar daca fiecare copil are ritmul lui propriu de a invata sa vorbeasca, exista totusi un parcurs comun de referinta pentru dezvoltare.

Din primele luni, bebe foloseste fiecare moment in care este treaz pentru a colecta, prin simturile sale, detalii despre lumea in care se gaseste. El nu are inca informatiile necesare pe care adultii si ceilalti copii le folosesc pentru a interpreta ce se intampla, dar isi formeaza aceasta abilitate pe zi ce trece. Unii experti sunt de parere ca bebelusii inteleg mai multe decat cred parintii lor.

Este o abilitate de supravietuire a su-garului sa fie conectat emotional cu oamenii din jurul lui. El poate sa inteleaga ce simti si ce gandesti din tonul vocii, ritmul respiratiei tale, privirea ta. Bebelusul isi va construi propria imagine asupra realitatii din felul in care tu ii raspunzi – te duci la el cand plange, privesti dragastos in ochii lui, il hranesti cand ii este foame.

Inca din primele saptamani de viata, copilul instaureaza cu persoanele care il ingrijesc un tip de dialog. Acest lucru se poate observa si la alaptarea la san. Pauzele pe care observi ca le face in timpul suptului se pare ca au functia de a favoriza interactiunea cu tine. Mai tarziu, copilul emite sunete si apoi ramane in asteptare pentru a primi un raspuns de la tine: un sunet, o mangaiere sau o privire.

Pe masura ce va creste, el se va dezvolta atat psihic, cat si fizic, isi va contura abilitatea de a vorbi si comunicarea cu ceilalti va fi mai usoara.

Incepand cu luna a doua de viata, sugarul incepe sa foloseasca zambetul ca mod de a te face sa intelegi ca este satisfacut. El va initia si o prima forma de comunicare verbala, putand sa insoteasca zambetul de un gangurit usor.

Ganguritul este fundamental pentru formarea coordonarilor neuromotorii articulatorii. El cuprinde in prima faza vocale neclare care apoi devin clare.

Dupa 4 luni, se produc articulari de vocale cu consoane. Ultimul care se poate pronunta este sunetul „r“.

Vei fi placut surprinsa cand, in jurul varstei de 4 luni, bebelusul isi va recunoaste propriul nume. De la 4 pana la 7 luni, copilul isi cunoaste numele si intelege ca vorbesti cu el atunci cand o faci. El chiar va reactiona, intorcandu-se spre tine. Va reactiona mai concret si la tonul vocii tale. Cand in tonul vocii tale se simte fericirea, el va reactiona cu bucurie, iar daca ii vorbesti aspru, va deveni tensionat si poate plange. El incepe, de asemenea, sa faca diferenta intre straini si oamenii pe care ii cunoaste.

MA-MA-MA. TA-TA-TA. PA-PA-PA.

Sunt probabil primele „cuvinte“ pe care le vei auzi de la bebelusul tau. Poate parea o repetitie de silabe fara sens, insa este o incercare a bebelusului de a-si comunica emotiile si nevoile celor care sunt in jurul lui. Aceasta este lalatiunea, care apare de regula dupa 5 luni si care, potrivit cercetatorilor, corespunde primelor tentative ale micutului de a explora limba materna. In acest moment, incepe sa se produca si procesul identificarii de sine ca fiinta diferita ce ceilalti.

In functie de fiecare copil in parte si de conditiile in care se dezvolta, urmeaza o faza in care copilul intelege semnificatia cuvintelor pe care le foloseste si le utilizeaza pentru a se face inteles in principalele activitati cotidiene. Este posibil, de exemplu, ca bebelusul tau sa inceapa sa spuna „mama – papa“ pentru a-ti semnala ca ii este foame. Intre 8 si 12 luni de viata, bebelusul tau va incepe sa inteleaga cerinte simple ca „Nu e voie!“ sau „Nu pune mana!“. In aceasta perioada sunetele capata mai multa semnificatie. Spre 12 luni, copilul poate imita diverse sunete: „tic-tac“, „miau“. Poti chiar sa auzi pentru prima data cuvintele „mama“ si „tata“. El testeaza acum raspunsurile pe care poti sa le dai tu la ceea ce face.

INSUSIREA VORBIRII FACILITEAZA EDUCATIA

Defectele in vorbire sau imposibilitatea de a comunica altereaza dezvoltarea psihica a copilului. Copiii care nu pot comunica nu pot interactiona cu cei din jur pe masura nevoilor lor si manifesta intarzieri in dezvoltarea gandirii. Daca observi intarzieri in dezvoltarea copilului tau, este bine sa le semnalezi pediatrului care te va indruma sau informa in aceasta privinta.

INCURAJEAZA-L SA VORBEASCA!

Vorbeste des cu bebelusul, dar ai grija sa folosesti propozitii scurte si simple si sa pronunti rar si corect cuvintele. In momentul in care observa sau indica lucruri sau persoane, nominalizeaza-le, pentru ca el sa faca legatura intre cuvant si obiect. Chiar daca nu intelegi ce iti spune incearca sa ii raspunzi, pentru ca il vei ajuta sa inteleaga regulile dialogului. Este util sa legi cuvintele de adjective si sa construiesti pentru el mici propozitii. Nu este indicat sa il corectezi de fiecare data cand incearca sa formuleze un cuvant si nu reuseste. Acest lucru ar putea sa il descurajeze si ar putea renunta sa mai incerce. Este mai bine sa nu inventezi pentru el cuvinte deformate care imita vorbirea copilareasca, pentru ca si-ar putea insusi un mod gresit de a vorbi. Cuvintele trebuie spuse in mod corect, pentru a le invata ca atare.

SFAT SUPERBEBE

Lectura cu voce tare a unor povestiri simple poate incepe inca din primele saptamani de viata ale copilului, moduland vocea si sunetele in functie de situatiile descrise in carte. Chiar daca bebelusul inca nu este capabil sa decodifice continutul povestirii, el va invata sa recunoasca continutul emotional al lecturii asociind expresii si sunete cu anumite cuvinte.

INFO COMPLEMENTARA

Copilul incepe sa pronunte primele cuvinte in primul an de viata, la un an si jumatate poate spune primele propozitii de doua cuvinte si la varsta de aproximativ 3 ani ajunge sa aiba un vocabular bogat si sa articuleze fraze mai complexe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here