Jucariile educative potrivite pentru bebelus

Sursa foto:Ssergiu Valena, Unsplash

Pentru ca bagajul de cunostinte cu care vine pe lume este extrem de sarac, bebelusul foloseste joaca in primul rand pentru a se exprima si mai ales pentru a comunica. Si abia dupa ce simturile lui isi intra in drepturi, jucariile devin instrumente de invatat. Dar care sunt jucariile educative potrivite pentru bebelus?

Joaca este pentru bebelusi ceea ce este vorbirea pentru adulti, o activitate prin care puiul de om isi exprima sentimentele, exploateaza relatiile, isi manifesta dorintele, deci isi dezvolta personalitatea. Desi definitia jocului este aceea de act gratuit, atat cat sunt mici, copiii folosesc jocul la modul cel mai serios. Jocul este locul unde copilul poate experimenta si incerca orice. Astfel, bebelusul invata, practic, experimentat, cele mai multe dintre lucrurile „serioase” din realitate. Pentru bebelus, jocul este de fapt o concentrare de actiuni, stari si trairi sufletesti, de aceea jocul are o functie formatoare in primele luni de viata si are cel mai important rol in dezvoltarea intelectuala a unui nou-nascut.

Ma joc, deci invat

Poate ca te vei gandi ca bebelusul este mult prea mic ca sa aiba nevoie de jucarii, el abia daca aude si trebuie sa mai treca ceva vreme ca sa si vada.

Cercetarile in domeniu nu sunt o joaca, din contra, au demonstrat ca si bebelusii au nevoie de jucarii si ca acestea au devenit tot mai multe si mai variate, dar evident, realizate pe masura varstei micutilor.

De aceea pentru cei mici, s-au creat jucarii speciale, care sa implice in primul rand folosirea si experimentarea simturilor -olfactiv, auditiv, tactil.

Cand privesti atenta la bebelusul tau, observi adesea ca orice obiect pe care-l poate atinge sau manui cumva in manutele lui devine o jucarie, pentru ca intotdeauna, fara exceotie, un copil gaseste o utilizare si o modalitate de a folosi orice obiect pe post de jucarie.

De aceea specialistii spun ca o jucarie potrivita trebuie sa-i dea copilului libertate si sa-i stimuleze puterea de creativitate atunci cand o foloseste. Astfel, pana in jurul varstei de 6 luni, sunt potrivite jucariile care scot sunete placute, cele zornaitoare, care fosnesc, cele muzicale si cele viu colorate. Dupa 6 luni pana la un an, copiii incept sa-si dezvolte abilitatile motorii, astdel campul lor de joaca se mareste subtantial, iar ei descopera mereu noi moduri de joaca, mai dinamice si mult mai interesante si mai complexe.

Jucariile interactive vor deveni, de acum, din ce in ce mai incitante. Le plac jucariile care se deschid la atingere sau se misca. In cea de-a doua jumatate a primului an de viata incepe sa achizitionezi mingiute, jucarii pe care sa le poata impinde si trage dupa el, cuburi de diverse marimi si culori, carticele din materiale textile.

Criterii dupa care alegi jucariile pentru bebelus:

  • Sa aiba valoare pe termen lung, sa-i trezeasa atentia si sa-l preocupe si peste cateva saptamani, ba chiar luni de zile.
  • Sa fie rezistente, adica sa ramana intregi si dupa ce bebelusul le scapa sau le arunca, se asaza pe ele, le duce la gurita (atentie! sa nu aiba obiecte mici, usor detasabile!)
  • Sa fie cat mai simple pentru ca il enerveaza chestiile complicate.
  • Sa fie provocatoare, sa il invete fara sa-i creeze frustrari.
  • Sa fie interactive, adica sa-l determine sa se implice activ, nu doar sa priveasca pasiv.
  • Sa fie versatile, sa poata fi folosite la joaca in mai multe moduri.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here