Ingrijirea spitaliceasca a unui bebelus prematur

Cea mai mare dorinta a oricarei viitoare mame este nasterea unui copil sanatos, insa in ciuda tuturor uneltelor medicinii moderne, nasterea prematura are, inca, o incidenta foarte mare, raspandind panica in randul femeilor. Afla aici ce trebuie sa stii despre ingrijirea spitaliceasca a unui bebelus prematur.

Copiii nascuti mai devreme de saptamana 37 de sarcina au o predispozitie ridicata la o multime de complicatii, nefiind inca pregatiti pentru viata din afara pantecului mamei. Trupurile lor minuscule sunt extrem de fragile, iar plamanii, sistemul digestiv, sistemul imunitar si pielea nu sunt inca dezvoltate. Tehnologia medicala le poate oferi, insa, ajutorul de care au nevoie in primele saptamani sau luni de viata, pana cand devin suficient de puternici pentru a rezista singuri.

Metode de asistenta respiratorie in cazul unui bebelus prematur

  • Intubatie endotraheala

Intubatia endotraheala presupune introducerea unui tup in traheaa micutului, menit sa ii furnizeze aer cald, umidificat, si oxigen.

  • Ventilatorul

Acest echipament mecanic este conectat la tubul endotraheal si monitorizeaza cantitatea de oxigen, presiunea aerului si numarul respiratiilor.

  • Continua presiune pozitiva a cailor respiratorii (CPAP)

Continua presiune pozitiva a cailor respiratorii (CPAP) este o metoda de asistenta folosita in cazul copiilor care pot respira de unii singuri, insa au nevoie de ajutor pentru ca aerul respirat sa ajunga in plamani.

  • Masca de oxigen

Masca de oxigen pentru bebelusii nascuti prematuri este, de fapt, o casca din plastic conectata la tubuti de oxigen care se pune pe capul copilului.

Metode de hranire in cazul unui bebelus prematur

  • Perfuzie intravenoasa

Prin hranirea intravenoasa, substantele nutritive ajung direct in sangele micutului. Aceasta metoda de hranire este folosita in cazul bebelusilor prematuri care au un sistem digestiv imatur si nu se pot hrani singuri (nu pot suge, nu pot inghiti si nu pot respira normal). Cateterul se plaseaza in cap, pe brat sau pe picior.

  • Cateter ombilical

Hranirea nou-nascutului prin cateter ombilical este o metoda nedureroasa ce presupune implantarea pe cale chirurgicala a unui tub in cordonul ombilical al micutului. Aceasta metoda de hranire prezinta insa un risc ridicat de infectie si favorizeaza aparitia cheagurilor de sange, asa ca se recomanda a fi folosita doar in cazuri critice, cand copilul este mult prea mic si are nevoie de acest tip de hranire vreme de mai multe saptamani, catererul ombilical reprezentand cea mai eficienta metoda de hranire.

  • Tub nasogastric sau orogastric

Hranirea bebelusului prematur prin tub nasogastric sau orogastric presupune utilizarea unui tub subtire flexibil prin nas sau pe gura. Aceasta metoda de hranire reprezinta o solutie in cazul bebelusilor care au un sistem digestiv matur, insa nu sunt capabili sa suga la san, sa inghita sau sa respire intr-o maniera coordonata.

  • Cateter venos central

Hranirea prin cateter venos central consta in introducerea unui cateter intravenos intr-o vena mai mare, adesea in brat. Aceasta metoda este folosita pentru livrarea nutrientilor si a medicamentelor, iritante, de altfel, pentru vene mai subtiri.

Alte echipamente folosite in ingrijirea bebelusilor nascuti prematur sunt incubatoarele- patuturi din plastic acoperite, menite sa mentina o temperatura potrivita pentru nou-nascutii prematuri si sa ii fereasca de germeni si zgomote, si lumina bili – o lumina albastru fluorescent plasata deasupra incubatorului bebelusului, folosita pentru tratarea icterului.

Ce este tehnica de tip cangur?

Viata parintilor unui copil nascut prematur este cu siguranta plina de emotii, stres si griji, cauzat, printre altele, de sentimentul de inutilitate pe care il simt atunci cand nu isi pot ajuta bebelusul. Desi sanatatea micutilor depinde, in cea mai mare parte, de pregatirea expertilor neonatali, exista lucruri pe care parintii le pot face pentru a contribui la dezvoltarea corespunzatoare a bebelusilor. O tehnica eficienta, aflata la indemana parintilor, este cea de tip cangur (n.r. cunoscuta drept Kangaroo Care). Aceasta tehnica presupune plasarea bebelusului cu fata in jos, in pozitie perpendiculara, pe pieptul gol al mamei, cu urechea in dreptul inimii mamei. Studiile au aratat ca acest tip de ingrijire aduce o multime de beneficii bebelusului. Potrivit lui Krisanne Larimer, autoarea cartii „Kangarooing Our Little Miracles”, tehnica de tip cangur ajuta la reglarea temperaturii corporale in cazul bebelusilor prematuri, cercetarile demonstrand ca temperatura bebelusului se sincronizeaza cu cea a mamei. In plus, aceasta tehnica ii da bebelusului acces la sanul mamei, contactul pielii favorizand lactatia.

De asemenea, Kangaroo Care ajuta nou-nascutul sa se linisteasca si sa doarma mai bine, imbunatatind astfel functiile vitale, ajutandu-l sa ia in greutate.

Expertii in medicina neonatala incurajeaza interactiunea dintre parinti si bebelusi, recomandand ca acestia sa-si atinga cat mai des posibil, cu blandete, bebelusii, si sa le vorbeasca si sa-i aline (bebelusii recunosc voci).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here