Bunica a infasat-o pe mama. Mama te-a infasat pe tine, atunci cand erai bebelus, dar in ceea ce priveste puiul tau, ce alegere sa faci? Infasam sau nu bebelusul? Aceasta-i intrebarea!
Citeste si: Felicitări! Ai un bebelus! Si…acum ce urmeaza?
Bebelusul infasat “sarmaluta”
Fiecare mama decide ce este mai bine pentru bebelusul sau. Atunci cand vorbim despre infasatul bebelusului ne referim la acea “impachetare” a nou-nascutului intr-o paturica subtire si delicata, astfel incat sa-i tina manutele mai aproape de corp, dar nu prea strans de la mijloc in jos (“Burrito style”). Modalitatea prin care o poti face iti poate fi arata de catre o moasa, un neonatolog sau un consultant in alaptare inca din prima zi in care te afli la maternitate. Iar daca simti ca nu te descurci cu infasatul, exista paturici speciale care iti usureaza munca.
Unele mame refuza sa-si infase bebelusii, considerand ca este o practica mult prea invechita si controversata, in timp ce alte mame spun ca infasatul bebelusului le-a usurat perioada imediat de dupa nastere. Este bine sau nu este bine sa ne infasam bebelusul? Iata care sunt parerile specialistilor.
Citeste si: Nou nascutul si simturile: el vede, aude, miroase, simte gustul si adora atingerile!
“Infasatul unul nou nascut ii poate aduce acea senzatie de familiaritate. Bebelusul se poate linisti astfel mai repede, amintindu-i de cum se simtea in uter inainte de a fi nascut (…), pentru ca in ultimele luni aflate in burtica, bebelusul nu prea mai avea loc sa faca tumbe si sa-si schimbe prea des pozitia, iar singurele miscari pe care le facea era cu manutele si piciorusele ” sustine Melissa Gersin, asistenta de la o maternitate din Boston, si inventatoarea Tranquilo Mat (n.a: este vorba despre o salteluta care vibreaza si care il ajuta pe bebelus sa se linisteasca sau sa-i diminueze episoadele de colici).
Este infasatul sigur?
“Infasatul facut corect este sigur”, sustine Harvey Karp, pediatru si autor al cartii “The Happiest Baby on the Block” (Cel mai fericit copil de la bloc).
Citeste si: Cele mai frecvente intrebari despre bebelusi
Cand infasam bebelusul?
De la nastere pana prin luna 2-3, sustin pediatrii. Infasam bebelusul in momentele in care este agitat sau plange fara motiv (scutecul i-a fost schimbat, a fost hranit, este luat in brate mereu etc). “Infasatul este ca atunci cand primim o imbratisare atunci cand avem nevoie, de aceea multi bebelusi se linistesc mai usor dupa ce sunt infasati, mai ales atunci cand imbinam aceasta metoda si cu alte tehnici, precum leganatul sau acel soptit incet la urechiusa lui “shhhh…” spune asistenta Melissa Gersin.
Concluzia studiului facut in 2016 de catre Academia Americana de Pediatrie a fost urmatoare: bebelusul infasat nu trebuie pus sa doarma pe burtica, pentru ca aceasta metoda poate creste riscul sindromului mortii subite la bebelusi.
Citeste si: Somnul bebelusului: metoda “lasa copilul sa planga” este controversata?
Cand este timpul sa renuntam la infasat?
Cunoscuta asistenta Melissa Gersin recomanda efectuarea unui simplu test pentru a intelege daca este timpul sa renuntam la a ne infasura bebelusul. Atunci cand bebelusul implineste varsta de 2 luni, sa incercam sa-l infasam cu o manuta scoasa afara, daca bebelusul se simte confortabil, inseamna ca e timpul sa renuntam la aceasta tehnica. Daca bebelusul protesteaza, este agitat sau chiar plange, atunci putem sa continuam sa infasam bebelusul pana la vasrta de 3 luni. “Daca bebelusul reuseste sa-si scoata singur manutele din paturica, este timpul sa renuntam la aceasta metoda”, atentioneaza asistenta.
Citeste si: Cum iti dai seama ca bebelusului ii este foame?