Frica unei proaspete mamici: daca nu voi reusi sa-mi alaptez bebelusul?

O mama se confrunta cu suficient de multe frici la inceput: aducerea nou nascutului acasa, schimbarea scutecelor, baita, somnul, colicile etc. Si una dintre cele mai acute frici este daca nu voi reusi sa-mi alaptez bebelusul? Daca voi esua? Draga mama este in regula sa recunosti ca alaptarea este dificila.

Citeste si: Sa alaptezi, uneori, poate fi foarte dificil. Si dureros.

Poate inca din timpul sarcinii ti-ai facut “temele pentru acasa”, ai citit carti, ai urmarit filmulete, stii suficiente informatii despre pozitii de alaptare, despre care sunt beneficiile alaptarii la san, ai in jurul tau prietene sau cunostinte care ti-au prezentat povesti de succes intr-ale alaptatului, ai fost la cursuri prenatale, ba chiar a venit si partenerul tau, ai cunoscut consultanti in alaptare etc, cu toate acestea, exista abilitati pe care nu le poti invata “doar din carti”.

Uneori (deseori) viata bate cartea

Am citit de curand un material scris de Megan O’Neill, consultant in alaptare, care explica foarte clar ca abilitatea de a alapta nu o capeti in urma lecturii sau a studiului. Este „ca atunci cand iei lectii despre cum sa mergi pe bicicleta, fara a avea o bicicleta” si fara a urca pe ea sa stii despre ce este vorba.

Citeste si: Pompa de san: oare cum ma imprietenesc cu ea?

Draga mama, este in regula sa recunosti ca alaptarea este dificila

“Ai acea durere atunci cand iti atingi mameloanele crapate. Incerci sa-ti tii bebelusul in diverse pozitii invatate din timp. Incerci sa te relaxezi. Incerci sa nu te gandesti prea mult la asta. Apoi decizi sa folosesti pompa de san. Asa ne-am hranit copilul la inceput: cu ajutorul seringilor, cu paharele mici din plastic, asa cum se hranesc si pasarile neputincioase. Atunci cand a scazut in greutate, imi amintesc cum ii dadeam biberonul cu lapte formula, in timp ce lacrimile imi curgeau siroaie pe obraji si consideram ca este primul meu esec major ca mama. De ce nu pot sa fac asta? De ce nu pot sa alaptez? Timp de cateva luni bune am alaptat la cerere, avand uneori impresia ca sunt lipita pe veci de acea canapea. M-am simtit pierduta, nemultumita, frustrata, singura. Alaptarea, acest “proces natural” nu a fost deloc ceva firesc in cazul meu. Si imi amintesc ca la un moment dat chiar ajunsesem sa confund incapacitatea mea de a alapta cu abilitatea mea de a fi o mama buna. (…) Chiar dupa toate cele prin cate a trecut corpul meu in incercarea de a-mi alapta copilul, voi considera, in continuare ca, alaptarea este un adevarat miracol”, scrie cu atata sinceritate si durere o mamica pe mother.ly.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Cat de des alaptezi bebelusul?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here