Dermatita de scutec la bebelus: cum poti sa o eviti?

Imagine de heymattallen de la Pixabay

Dermatita de scutec este o problema care apare la nivelul pielii si poate provoca disconfort si suferinta bebelusului tau. Astfel de incidente pot aparea mai frecvent in sezonul cald, în sezonul rece când se face trecerea brusc de la cald la rece, la bebelusii mai plinuti, in perioadele de eruptie dentara sau la introducerea de alimente noi. Iata ce trebuie sa stii despre dermatita de scutec la bebelus, dar si cum sa o eviti.

Dermatita de scutec sau eritemul fesier este iritatia de la nivelul tegumentului acoperit de scutec al sugarului. Se prezinta ca o zona de inflamatie in zona inghinala si fesiera, de culoare rosiatica, rosu aprins sau in formele severe si cu microvezicule sau zone erozive (situatie in care este si foarte dureroasa).

Formele acestea din urma se pot suprainfecta cu bacterii sau fungi. Factorii care favorizeaza aparitia dermatitei de scutec sunt pielea sensibila a bebelusului, umezeala, frictiunea si aciditatea scaunelor sau urina mai acida care intra in contact cu pielea. Pentru prevenirea suferintei bebelusului tau, este foarte important sa respecti o serie de reguli de igiena. Astfel, sunt indicate schimbarea regulata a scutecului si evitarea supraincarcarii acestuia precum si evitarea scutecelor prea stramte sau legate prea strans.

De asemenea, dupa fiecare scaun, spala obligatoriu funduletul copilului cu apa si sapun hipoalergic, sterge pielea prin tamponare si las-o putin la aer. In plus, inainte de a pune un scutec nou, aplica pe piele o crema de protectie cu oxid de zinc, panthenol, vitamina A, musetel etc. care previne iritatiile.

Unul dintre aspectele care trebuie luat in considerare atunci cand vorbim despre dermatita de scutec este dieta alimentara (atat a mamei in cazul in care bebelusul este alaptat cat si a lui bebe). Astfel, daca alaptezi, trebuie sa ai o dieta echilibrata pentru a nu favoriza cresterea aciditatii scaunelor lui. Totodata, in sezonul cald, bebelusul trebuie sa fie hidratat corect si in perioada de eruptie dentara este recomandata evitarea alimentelor care cresc aciditatea scaunelor.

Sfat: In cazul formelor severe de eritem fesier sau a manifestarilor de durata, a formelor care nu se remit prin aplicarea regulilor igieno – dietetice, este recomandat consultul medical pentru stabilirea exacta a cauzei si pentru un tratament local adecvat (preparate care pot contine si antibiotic sau antimicotic) sau chiar tratament general (de exemplu pentru enterocolite).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here