Dublu bebe! Cum te ajuta un program stabilit atunci cand ai gemeni

Cu gemeni acasa, poti avea atat dublu distractie, cat si dublu provocari. Intre alaptare, eructat, schimbari de scutece si program de somn, un nou-nascut iti poate lasa putin timp liber si pentru altceva. Dar sa fie si doi micuti in acelasi timp… 🙂

Primele luni cu gemenii pot fi pliiiine de provocari. Dar odata ce iti vei pregati un program sau un set de reguli care sa te avantajeze, rutina zilnica nu va mai fi atat de complicata.

Programul de dubla alaptare

In primele saptamani de viata ale micutilor, programul de hranire se va baza pe „cererile” bebelusilor si nu pe intervale de timp stabilite. Nou-nascutii mananca mult, iar ca mamica trebuie sa te asiguri ca exista suficient de mult lapte in raport cu cresterea apetitului lor, scrie What to expect.

Alaptarea in pozitia „minge de fotbal” este eficienta pentru mamicile care au gemeni sau care au nascut prin cezariana. Practic, se pune o perna sub mana pentru a te ajuta sa-ti sprijini bratul si pieptul. Copilul va avea fundul asezat pe perna, in timp ce tu vei sprijini capsorul si gatul bebelusului cu bratul tau. Piciorusele micutului vor „iesi”pe langa tine, mai exact in spatele tau.

Citeste si Somnul bebelusului: metoda “lasa copilul sa planga” este controversata?

Aceasta metoda seamana cu o tactica a fotbalului american. Vei tine bebelusul sub brat, exact ca o minge.

Coordoneaza timpul pentru somn al gemenilor

Incearca sa iti pui micutii la somn in acelasi timp. Daca sunt gemeni care s-au nascut prematur, s-ar putea sa doarma, in general, mai mult, dar este vorba despre scurte perioade de timp, cum ar fi primele saptamani. In cazul somnului din timpul zilei, gemenii pot dormi in acelasi timp, chiar daca unul dintre ei are nevoie de mai multa atentie pana cand adoarme. De altfel, cand vine vorba despre somnul de seara, creeaza cateva obiceiuri consistente pentru a-i ajuta pe gemeni sa se linisteasca inainte de somn. Baita si masajul sunt eficiente pentru micuti, dar si cititul si atingerile. Indiferent ce alegi, fii consecvent!

Daca un geaman s-a trezit, asigura-te ca si celalalt micut se va trezi

Atunci cand unul dintre copii se trezeste pentru hranirea de noapte, alapteaza-l si pe celalalt. Astfel, nu se va trezi mai tarziu pentru ca are nevoie de hrana.

Noteaza-ti programul

Multe mame de gemeni sustin ca notarea programului fie pe un caiet, fie in telefon le-a ajutat sa fie mai organizate (iti poti nota momentele esentiale din acea zi, cum ar fi orele sedintelor de alaptare sau de hranire a bebelușilor, schimbatul scutecelor, orele de somn etc).

Accepta ajutorul pe care ti-l ofera cei dragi

Sa ai gemeni este o experienta minunata si plina de provocari. In cazul in care sunteti doi parteneri de viata, incercati sa va impartiti munca in mod egal, dar acceptati si ajutorul venit din partea bunicilor, surorilor, prietenilor si de ce nu, luati in calcul angajarea unei bone. Imprieteniti-va si cu alti parinti care au gemeni sau copii multipli. Sfaturile sunt intotdeauna de ajutor atunci cand vin de la persoanele potrivite.

Ofera-ti momente ”de respiro”

Este esential ca printre sarcinile legate de cresterea gemenilor sa-ti oferi momente de pauza, de respiro, oricat de scurte ar fi acestea!

Citeste si Somnul bebelusului: stii de cate reprize de somn are nevoie?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here