Diversificarea alimentatiei pas cu pas

In jurul varstei de 4-6 luni, medicii pediatri recomanda diversificarea meniului, deoarece nevoile energetice si nutritive cresc odata cu bebelusul, cu noile sale achizitii psihice si motorii.

Acum este momentul potrivit pentru a incepe imbogatirea alimentatiei, pentru a trece la diversificarea alimentatiei, continuand bineinteles alaptarea.

La aceasta varsta, bebelusul este gata pentru primul aliment semisolid. Incep sa-i creasca primii dintisori, invata, incet-incet, sa mestece. De acum, doarme mai putin, se joaca mai mult. Aproape pe neasteptate, a crescut, a devenit dintr-odata foarte curios si plin de energie. De abia mai poti tine pasul cu el!

Putin cate putin, cu lingurita…

Cand incepi sa iti hranesti bebelusul cu lucruri noi, necunoscute, creeaza o atmosfera placuta si relaxanta. O lume de bunavointa si incredere, de pace. Masa trebuie sa fie ceva placut, calm si obisnuit. E liniste, tu esti calma si binedispusa.

Mesele sunt ocazii excelente pentru ca voi doi sa va cunoasteti mai bine. Sa va apropiati si mai mult. Obisnuindu-l cu gusturi si consistente noi, tot mai variate, bebelusul se va integra mai repede in viata de familie, de zi cu zi si ii va fi mai usoara trecerea spre mancarurile voastre, ale adultilor.

Masa din cursul diminetii este un moment bun pentru a incerca lucruri noi. Incearca sa-l tii in brate cand incepi sa-i dai noua hrana: se va simti mai protejat. Pentru a reusi, pentru a stimula trecerea de la laptele matern la un alt fel de hrana, este bine sa-i dai alimentele noi cu lingurita. Riscul de a se ineca este, astfel, mult mai redus.

Tine-l ridicat si cu fata spre mancare. Ii usurezi astfel inghititul, iar riscul de a se ineca este inca o data micsorat. Urmareste-l insa intotdeauna cu atentie! Pune o cantitate mica de hrana pe varful linguritei si aseaza-i-o usor pe limba. Vezi ce reactie are. Asteapta ca bebelusul sa-i dea atentie. Pentru el, fiecare lingurita e o noutate, o aventura chiar! Lasa micutul sa atinga mancarea, sa o poata explora, chiar daca se murdareste. Face parte din intentia lui de a cunoaste lumea.

Daca refuza insistent un aliment nou, nu-l obliga si da-i altceva. S-ar putea ca mai tarziu, peste 1-2 saptamani, sa-l primeasca fara probleme. Si lasa-l sa manance in ritmul lui; un bebelus are nevoie de timp ca sa se obisnuiasca cu o mancare noua. La inceput s-ar putea sa nu manance decat 2-3 lingurite. Opreste-te atunci cand da semne ca nu mai vrea, ca a mancat indeajuns. Sugarul nu trebuie niciodata fortat sa manance.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here