Diversificarea mult prea devreme nu-l va ajuta pe bebelus sa doarma mai bine!

Pe internet, pe cateva site-uri, dar si titlurile unor publicatii de renume sugereaza ca oferindu-i bebelusului mancare solida mai devreme de 6 luni vei reusi sa-l faci sa doarma mai bine noaptea. S-ar putea ca, pentru cateva nopti aceasta „metoda” sa aiba ceva sambure de adevar, sau mai curand spus, rezultate imbucuratoare pentru parintii obositi, dar de ce nu se spune si despre riscurile la care este supus micutul daca se incepe diversificarea mult prea devreme?

Citeste si: Beneficiile alaptarii la san

Exista suficiente studii care arata ca diversificarea mult prea devreme nu-l va ajuta pe bebelus sa doarma mai bine. Citeste aici mai multe despre ce au aratat cercetatorii.

“Ceea ce mananca bebelusul nu are nicio legatura cu cat de bine o sa doarma la noapte”, scrie parent24.com.

Iata ce spun studiile:

  • Un studiu din 2015 a aratat ca nici alaptatul, nici utilizarea laptelui praf, nici momentul diversificarii si nici cantitatea de solide mancate de bebelus nu are legatura cu “cat de des se trezeste un bebelus cu varsta intre 6 si 12 luni (mai multe aici).
  • Un alt studiu a descoperit ca obiceiul de a adauga inainte de somn cereale in laptele din biberon, ca sa fie mai densa mancarea, ar trebui evitat, pentru ca poate provoca sufocarea/inecul, in plus, nu, nu are niciun impact asupra somnului unui bebelus de 4 luni (mai multe aici)
  • Un alt studiu a aratat ca introducerea mult prea timpurie a mancarii solide a fost asociata cu mai putin somn in cazul bebelusilor de 12 luni (mai multe aici ).

Citeste si: Este copilul meu pregatit, cu adevarat, pentru a incepe diversificarea?

De ce diversificarea timpurie nu e deloc solutia optima in cazul unui somn mai bun pentru bebelus?

Din punct de vedere fiziologic, nu exista niciun motiv pentru a introduce cat mai devreme mancarea solida in cazul bebelusului.

Nou nascutii de cateva saptamani se trezesc noaptea nu doar pentru ca le e foame, ci si pentru ca inca nu stiu sa faca diferenta intre zi si noapte, pentru ca vor sa fie tinuti in brate, simt un anumit disconfort, in burtica sau in scutecel, au nevoie sa fie mangaiati sau leganati si inca ceva, atunci cand se trezesc inca nu stiu sa se linisteasca singuri si “sa se intoarca” la somn. Si daca motivul trezirii este pentru ca le este foame, atunci solutia ar fi alaptatul sau o sticluta cu lapte formula. Atat.

“Vai, dar de unde isi ia copilul nutrientii, numai din laptele matern?”

Tot cercetatorii sustin ca nu exista niciun deficit in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea bebelusului alaptat exclusiv in primele 6 luni (asa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii, mai multe aici), ba din contra, acesti nutrienti vor fi mai bine asimilati de corpul micutului. In schimb, introducerea mult prea timpurie a alimentelor solide creste riscul de boli gastro-intestinale si respiratorii la sugari.

Exista insa si situatii in care medicul recomanda introducerea solidelor mai devreme in alimentatia celor mici.

S-ar putea sa te intereseze si: Cele mai bune 10 alimente pentru bebelusi

Autor: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here