Diversificarea bebelusului: cand se poate incepe si cum ne pregatim?

Photo by Lisa from Pexels

Despre diversificarea bebelusului exista foarte multe informatii pe internet, dar pentru ca dorim sa le ai din surse sigure, iti vom oferi parerea unui specialist. Cand se poate incepe diversificarea bebelusului si cum anume ne pregatim a explicat Anca Balasoiu, moasa, in timpul unui curs live din cadrul Targului Baby Boom Virtual 2021.

Anca Balasoiu, moasa
  • Este bine, daca alaptati, sa alaptati exclusiv pana la varsta de 6 luni si abia apoi sa incepeti diversificarea. Se spune ca multi adulti de astazi au tulburari digestive din cauza diversificarii precoce la care au fost expusi atunci cand erau mici.
  • Bebelusul poate incepe diversificarea cand sta in sezut, cand isi poate sustine singur capul si corpul sprijinit, pentru ca multi copii nu stau in sezut singuri pana la 7 luni. Daca el sta in sezut si sprijinit, putem incepe diversificarea. Alte semne ar fi: cand nu mai saliveaza la fel de des, cand a invatat sa-si inghita saliva, cand nu mai are reflex de respingere a mancarii si vedem ca nu mai tine limba afara si are tendinta de a inghiti, cand isi poate coordona mainile, in asa fel incat sa-si poata duce mancarea la gura. Deseori un bebelus de 5 luni atunci cand apuca un biscuite, il duce la nas, la ochi si-l pune pe cap, nu-l duce imediat la gura”
  • Atunci cand incepeti diversificarea poate ar fi bine sa incepeti intr-o zi de weekend, cand este si tatal acasa, astfel incat sa fiti cu totii la masa.
  • Atunci cand se incepe diversificarea nu este bine ca mai multe persoane sa-i ofere alimente, adica ii ofera si bunica o lingurita, si mama ii da o lingurita, si tata. Astfel vom agita copilul.
  • Evitati jocul pe cat posibil. Nu ii punem in jurul lui jucariile pe care le are sau ii dam drumul la televizor, la tableta, la telefon sau la jucarii care canta. Asa cum spun mereu, copiii nu se nasc cu obiceiuri, obiceiurile se invata. Copilul va intelege ca doar asa sau acolo poate sa manance, in spatiul lui de joaca si astfel veti ajugne sa mergeti cu castronelul prin casa dupa el, sa-l hraniti, in timp ce se joaca.
  • Pregatiti o bavetica in jurul gatului. Copiii fac multa murdarie cand mananca, pentru ca nu isi pot coordona inca foarte bine mainile si o sa isi puna mancare poate si pe cap, pe fata, vor varsa castronelul, de aceea va recomand castronel care are o ventuza care se fixeaza bine pe masa.
  • Scaunelul in care il hraniti ar fi bine sa aiba o husa imperbeabila, pentru a-l putea curata usor.
  • Pregatiti servetele, prosoape, ca sa-l stergeti pe maini, pe masa.
  • Nu va asteptati ca bebelusul sa manance tot ce i-ati pregatit. Este valabil si pentru lapte sau bauturi.
  • Nu trebuie sa insistati sau sa-l fortati sa manance un anumit aliment, doar pentru ca ati citit pe internet ca este un aliment sanatos sau pentru ca alti copii il mananca. Oferiti-i atat cat mananca el, daca il refuza, ne oprim. Nu trebuie sa-i oferim cantitati mari dintr-un aliment pe care il prefera. Spre exemplu, el prefera piureul de cartofi dulci si atunci nu-i dam decat cartofi. Incercam sa reducem cantitatile din alimentul pe care-l prefera si sa introducem altele noi.
  • Alimentele se introduc treptat, la 3-5 zile si poate la 2 zile, daca a trecut o luna de la inceperea diversificarii si copilul nu are un potential alergenic. De ce se introduce treptat? Pentru ca este posibil ca bebelusul sa fie allergic la un anumit aliment sau sa aiba tulburari digestive (constipatie, diaree, balonare, crampe abdominale etc) si atunci este bine sa observam aceste lucruri.
  • Ar trebui sa existe un program de masa, sa stabiliti niste intervale orare cand doriti sa-i oferiti alimentele sau cand incepeti diversificarea, pentru ca acest lucru duce la sanatatea functiei digestive. De preferat ca masa de pranz sa fie undeva intre ora 13 si ora 14, in asa fel incat copilul sa inceapa sa secrete sucuri digestive, enzime, in timp se va obisnui organismul si va digera mult mai usor.” a explicat Anca Balasoiu, moasa.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here