Dermatita seboreica la bebelus. Ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune?

Dermatita seboreica este o afectiune non-contagioasa, frecventa in randul nou-nascutilor, care apare in acele zone ale corpului bogate in glande sebacee, cum ar fi zona fetei si a scalpului, dar nu numai: in spatele urechiuselor, in zona funduletului, in zona subratului, in spatele gatului, in zona pleoapelor.

Bebelusul poate dezvolta aceasta afectiune intre primele doua saptamani de viata si pana la varsta de un an. De obicei, dermatita seboreica se prezinta mai intai in zona scalpului sub forma de cruste (coji) tari, de culoare galbena sau usor rosiatice. De altfel, crusta de lapte poate incepe in zona fetei sau chiar in zona funduletului inmultindu-se, ulterior, pe celelalte parti ale corpului. Cu alte cuvinte, dermatita seboreica arata sub forma unor coji ori solzi ori fulgi, potrivit Kids Health.

Citeste si Hainutele trebuie sa fie spalate inainte de nasterea bebelusului

La prima vedere, dermatita seboreica prezinta o imagine iritanta, inconfortabila pentru un parinte. De obicei, aceasta afectiune nu produce stari de mancarime sau de durere si, prin urmare, nu il deranjeaza pe bebelus.

Nu se cunosc cauzele concrete ale dermatitei seboreice, ci mai degraba poate fi vorba despre un cumul de factori declansatori, cum ar fi secretia prea mare de sebum ale glandelor sebacee, foliculii firului de par si prezenta microbului malassezia globosa, cauza principala a matretii. Aceasta ciuperca este prezenta in zona scalpului fiecaruia dintre noi.

Dermatita seboreica poate fi, in functie de intensitatea sa, usoara, moderata ori severa, conform Skin sight.

De regula, dermatita seboreica la bebelusi va disparea in doar cateva saptamani sau chiar in cateva luni. In acest interval de timp, vei avea nevoie sa ai grija de scalpul micutului tau.

Iata cateva sfaturi:

Spala-i capsorul, cu apa calduta, o data pe zi utilizand un tip de sampon special conceput pentru bebelusi. Cu miscari usoare, gentile poti inlatura cojile cu ajutorul unui obiect moale sau chiar a unei periute de dinti. Daca acestea dispar foarte greu, poti aplica un ulei calmant pentru scalpul bebelusului, special conceput pentru crustele de lapte, pe care il poti achizitiona online sau de la farmacie. Dupa ce acestea se vor fi inmuiat, repeta primii pasi pe care i-ai citit anterior.

Citeste si Acneea infantila nu trebuie confundata cu eczema sau cu acneea neonatala

Medicul dermatolog sau medicul pediatru vor fi cei mai in masura sa-ti recomande tratamentul potrivit pentru bebelusul tau. Contacteaza-ti specialistul atunci cand aceasta afectiune nu s-a ameliorat, in ciuda eforturilor tale de a o inlatura, dar si atunci cand dermatita seboreica este extinsa pe intreg corpul micutului. Nu-i administra niciun tratament bebelusului fara acordul medicului!

De altfel, exista riscul ca dermatita seboreica, prezenta in zona funduletului si in pliurile pielii bebelusului sa se infecteze: poti vedea o piele rosiatica; poti simti acea zona cu probleme ca fiind „fierbinte” sau poti observa scurgerea unui lichid din zona cu pricina.

Conform Academiei Americane de Dermatologie, aceasta afectiune va disparea complet intre sase si 12 luni de viata ale bebelusului si se va intoarce mai tarziu cand copilul va deveni adolescent.

Citeste si Cele mai utile sfaturi despre baita bebelusului!

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here