In momentul in care incepi sa-i dai bebelusului tau sa manance altceva in afara de lapte matern, inseamna ca il intarci. Majoritatea parintilor considera intarcarea echivalentul incetarii complete a alaptatului. Care este momentul potrivit pentru intarcarea bebelusului?
Intarcatul reprezinta o etapa naturala in dezvoltarea copilului. Cu toate acestea, multe mame trec prin sentimente contradictorii. Este normal sa fii emotionata la gandul unei noi experiente de independenta prin care veti trece amandoi, dar, in acelasi timp, te pot incerca sentimente de tristete, vazand ca bebelusul tau avanseaza la o alta etapa a vietii sale, ceea ce inseamna ca a crescut. Mai devreme sau mai tarziu, orice bebelus care se hraneste cu lapte matern va trebui intarcat, insa momentul in care acest lucru se va intampla depinde de tine si de copilul tau. Ideal ar fi ca intarcatul sa se faca gradual, cu blandete, insa, uneori, acest lucru se poate intampla mai devreme si mult mai repede decat te-ai fi asteptat.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca orice copil sa fie alaptat la san pana implineste varsta de doi ani, iar de la sase luni sa se introduca in alimentatia lui solidele.
Orice mama ar trebui sa-si hraneasca copilul la san cat mai mult timp cu putinta. Cateva luni, saptamani sau zile in care sugarul este alaptat conteaza foarte mult pentru cresterea si dezvoltarea lui. Tot Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca pana la 6 luni, bebelusul sa fie hranit exclusiv cu lapte matern sau cu formula de lapte praf si abia dupa acest moment sa se inceapa introducerea alimentelor solide.
Unele mame prefera sa-si intarce micutii dupa ce acestia au implinit sase luni, in timp ce altele aleg sa-si alapteze copiii pana cand acestia vor hotari sa devina independenti, uneori si dupa 3-4 ani. Indiferent de etapa, intarcatul gradual este cel mai bun, deoarece tu, sanii tai si copilul aveti nevoie de timp pentru a va acomoda cu schimbarile.
Tine minte, insa, ca alaptatul este si un prilej extraordinar prin care bebelusul isi obtine starea de confort si relationeaza cu tine. Va trebui sa-l ajuti sa primeasca dragostea si atentia ta pe cu totul alte cai decat prin intermediul alaptatului, cum ar fi cat mai multe mangaieri, vorbe de alint si mult, mult timp petrecut impreuna.
Intarcatul bebelusilor mai mici de sase luni
Daca bebelusul tau e mai mic de sase luni si vrei sa-l intarci, va trebui sa-l treci pe lapte praf, insa, atentie, totul se face treptat. Pentru inceput, inlocuieste laptele matern al unei mese principale cu o formula de lapte praf. Apoi, este indicat ca dupa o saptamana sa inlocuiesti alaptatul care urmeaza primului biberon, tot cu lapte praf. Spre exemplu, daca ai decis ca prima masa de lapte praf sa fie la ora 8 dimineata, dupa o saptamana de insistente inlocuieste si alaptatul de la ora 10 sau 11 tot cu un biberon cu lapte praf. Celelalte mese ale zilei trebuie sa contina lapte matern. Si tot asa, incet, incet, timp de cateva saptamani vei reusi sa-ti intarci complet bebelusul. Pe parcursul procesului de intarcare, ar fi bine sa porti un sutien care se potriveste la fix marimii bustului tau.
Intarcatul dupa sase luni
Dupa varsta de sase luni, este mai usor sa-ti intarci copilul, deoarece este obisnuit deja cu alimentele solide si cu alte moduri de a se hrani, precum mestecatul sau mai bine zis molfaitul piureurilor de fructe sau legume. Si familiarizarea cu biberonul va fi mai usoara, ceea ce inseamna ca vei reusi fara probleme sa-i inlocuiesti laptele matern cu laptele praf. Dar, treptat. Vei urma aceleasi etape ca cele descrise mai sus.
Ai grija de sanii tai!
In timpul procesului de intarcare, sanii tai pot deveni foarte tari, grei, oferindu-ti astfel senzatia unui disconfort prelungit. In astfel de cazuri, solutia este sa te mulgi un pic cat sa dispara acea senzatie neplacuta. Nu conteaza daca asa va dura mai mult timp pana ce corpul tau nu va mai produce lapte, deoarece este mai bine pentru sanii tai ca intarcatul sa se faca treptat. Nu trebuie sa-ti golesti sanii de lapte la fiecare muls, deoarece cantitatea de lapte ramasa va fi reabsorbita de catre corpul tau.
Va trebui sa porti mereu un sutien care sa-ti tina sustina cat mai bine sanii, iar in cazul in care nu te simti in largul tau, intreaba-ti medicul daca poti lua paracetamol. Compresele cu apa rece pot fi de mare ajutor pentru confortul sanilor tai. Fii foarte atenta la posibilele abcese. Daca vei simti noduli la sani, maseaza-te usor la fiecare mulgere. Un nodul insotit de inrosirea pielii in zona sanului poate insemna un canal de lactatie infundat. Daca abcesele persista, zona sanului se inroseste si mai tare si apar si durerile, atunci este cazul sa mergi de urgenta la medic, pentru ca risti sa ai mastita, mai ales daca in ultima perioada nu te-ai simtit foarte bine fizic sau ai avut febra mare.
Intarcarea brusca
Exista cazuri in care mamele sunt nevoite sa-si intarce brusc bebelusii din diferite motive, cum ar fi problemele de sanatate sau o despartire de copil mai lunga de patru, cinci zile. Daca va trebui sa-ti intarci brusc copilul, s-ar putea ca sanii tai sa devina foarte plini si sa te simti rau dupa ce vei rata cateva alaptari. Laptele va fi reabsorbit de catre corpul tau, dar pana atunci va trebui sa te mulgi, la inceput de trei ori pe zi, apoi din ce in ce mai rar. Tine minte ca la fiecare muls trebuie sa mai lasi ceva lapte in fiecare san, pentru ca astfel organismul tau sa inceapa sa resoarba restul de lapte. Intregul proces va dura aproximativ cateva saptamani. Nu incerca sa-ti administrezi singura medicamente despre care ai auzit ca sunt bune in astfel de cazuri, ci consulta-ti medicul pentru orice problema.
Dupa intarcat, este normal ca sanii tai sa mai produca putin lapte, mici scurgeri asemanatoare celor din ultimul trimestru de sarcina, insa acestea vor inceta imediat ce organismul tau va considera procesul de intarcare terminat. Nu incerca sa te mulgi in astfel de situatii, pentru ca nu vei face altceva decat sa-ti ajuti sanii sa produca si mai mult lapte.
Alaptatul inainte de culcare va fi cel mai greu de suprimat, acesta fiind de obicei ultimul la care se va renunta.