Cum sa fii un parinte bun pentru bebelusul tau?

Una dintre colegele mele de serviciu, care este o gravida minunata, mi-a spus intr-o zi: “Imi poti recomanda cateva carti bune despre parenting, pe care sa le citesc?”.

I-am admirat dorinta de a fi informata, de a se pregati. I-as fi putut spune pe loc ca, fara sa-si dea seama, deja intelege destul de bine ce inseamna toata aceasta responsabiltate de a avea un bebelus, de a creste un copil, si mai ales, deja intelege ca… este un angajament pe viata!

Citeste si: Bine ati venit in lumea parintilor!

Bineinteles ca poate gasi nenumarate informatii utile pe site-ul Superbebe.ro, atat despre sarcina, despre nastere, cat si despre ingrijirea bebelusului. Dar ea isi dorea mai mult, isi dorea sa stie cum poate sa fie un parinte bun pentru bebelusul ei.

Inainte de a-i raspunde la intrebare, o asigur ca, atat ea, cat si partenerul ei vor fi parinti minunati, pentru ca au valori frumoase si sanatoase pe care cu siguranta i le vor transmite si copilului.

Iar acum voi incerca sa-i scriu si despre cum poti sa fii un parinte bun pentru bebelusul sau. Nu, nu e o reteta, pentru ca nu prea cred in ele. E mai curand o concluzie de care s-au convins multi parinti de bebelusi si suna cam asa: Dragoste, lapte, somn. Repeta. Dragoste, lapte, somn. Repeta…

Frumusetea de a fi parinte de nou nascut este ca lucrurile importante sunt cele ce tin de nevoile primare, scrie imom.com. In prima etapa, cea de nou nascut sau cum ii mai spunem “trimestrul patru”, n-ar trebui sa pui prea multa presiune pe tine si sa te gandesti intens la „cum sa fii parintele perfect?”. Pentru ca acesta nu exista.

Bucura-te de perioada de inceput si incearca sa te acomodezi cu puiul, sa-l cunosti si sa-i raspunzi nevoilor lui de… dragoste, lapte si somn. Si tot asa.

Citeste si: Primele zile acasa cu bebelusul tau

Sa nu-ti fie frica de faptul ca „il alinti”, oricat ai insista si oricat l-ai tine in brate.

Daca plange, clar are un motiv (ii este foame, are nevoie de un scutec uscat, il doare burtica, se simte inconfortabil etc) sau pur si simplu plange pentru ca vrea sa-l tii in brate, sa te simta aproape. Fii sigura ca nu incearca “sa te manipuleze”. Si te-ar ruga frumos si politicos, daca ar putea: “mami, am nevoie de ceva, te rog”,  dar deocamdata, plange. Si cel mai bun sfat este sa-i raspunzi, de fiecare data, la ce nevoi are el.

Citeste si: Studiu: iata de ce este bine sa-ti tii bebelusul in brate cat mai mult!

Este in regula sa ceri ajutorul

Partenerului, mamei, surorii, prietenei bune, altor mame mai experimentate, dar si informatii medicului pediatru, daca ai intrebari si nelamuriri.

Ah, si inca ceva: bebelusului nu-i pasa daca ai unghiile vopsite, parul coafat sau ruj pe buze.

Bineinteles ca e placut sa arati si sa te simti bine, lucrurile in casa sa fie mereu organizate si aranjate frumos si bebelusul sa fie imbracat cu cele mai dragalase hainute. Dar iti spun un secret: bebelusului nu-i pasa ca are un body cu supereroi si nici n-o sa-si aminteasca de faptul ca aveai parul perfect facut.

El vrea dragoste, laptic la timp, sa aiba un loc uscat, confortabil si caldut unde sa doarma.

Nu uita: Dragoste, lapte, somn. Repeta. Dragoste, lapte, somn. Repeta…

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Curiozitati despre nou nascuti

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here