Scoica este un scaun auto care se foloseste in primul an de viata, sau primul an si jumatate, si este omologata fie pe inaltime, fie pe greutate. Atentie, pentru siguranta micutului tau, scoica trebuie pozitionata cu spatele la sensul de mers. Afla aici ce trebuie sa stii si cum alegi scoica potrivita pentru un nou-nascut de la Alice Dona Mitu, medic specialist de la Fundatia Siguranta Auto Copii.
“Scoica auto poate sa fie parte a unui sistem de carucior “3 in 1” sau poate fi achizitionata separat.
De regula, producatorii de carucioare fac un pachet “3 in 1” fac rabat la unul dintre componente pentru ca pachetul trebuie sa fie atractiv, investitia care se face in acest complex (carucior, landou, scoica) este o mare parte din bugetul destinat echipamentului pentru copil si se face undeva rabat. Din pacate se face rabat la scoica. Foarte multe astfel de sisteme includ scoici care, fie nu sunt testate la impact, fie nu sunt fiziologice, nu sunt gandite cu adevarat pentru un corp de nou-nascut si cu atat mai mult pentru un nou-nascut cu greutate mica la nastere sau prematur.
Prima recomandare pe care o facem pe grupul de Siguranta Auto Copii este sa temporizati achizitia scoicii pana dupa ultima ecografie (dinaintea nasterii), cand aveti informatii mai clare legate de greutatea, eventual lungimea estimativa la nastere a bebelusului. In acest mod veti putea alege o scoica speciala pentru bebelusii mai mici, una care sa asigure o pozitie respiratorie corecta si o pozitie corecta a coloanei vertebrale.
Din punctul de vedere al sigurantei, scoica nu tine loc de landou, aceasta are rolul ei clar- in masina.
Multi parinti iau aceste sisteme “3 in 1” gandindu-se ca vor pune pe sasiul caruciorului scoica respectiva. Incercati sa acordati fiecarei piese din ansamblu importanta ei. Cand plimbati nou-nascutul in parc, pe strada, folositi landoul. Cand il duceti cu masina dintr-un loc in altul, folositi scoica.
Exista doua tipuri de omologari: in functie de greutate si de inaltime. Astfel scoica se foloseste pana la o greutate maxima de 13 kg in standardul R44/04 (acesta il puteti gasi marcat pe scaunul auto. Este o eticheta portocalie/galbena).
Un alt standard dupa care sunt omologate scaunele de noua generatie este R129. In acest standard scoicile pot sa fie gandite pana la 76 cm sau chiar pana la 87 cm (cele din urma ne permit utilizarea pana la 1 an si jumatate-2 ani)”
Nu vom face o achizitie de moment pentru ca altfel, ne bucuram ca am dat un pret rezonabil pentru un pachet “3 in 1”, dar vom constata ca atunci cand copilul face 4, 5 sau 6 luni suntem nevoiti sa schimbam scoica. Am luat un device pe care l-am folosit o perioada foarte scurta de timp din cauza acelei prime alegeri gresite.
Pana cand tinem bebelusul in scoica? Cand o schimbam?
„Scoica se schimba dupa ce copilul ajunge la limita maxima de omologare a acestui dispozitiv. Ca sa ne fie mai simplu, lucrul dupa care ne luam este momentul in care crestetul copilului ajunge in partea de sus a tetierei scoicii. Atunci este clipa in care trebuie sa ne gandim la urmatoarea categorie de scaune auto” a explicat specialistul.
Citeste si: Ce trebuie sa stii despre scaunelul de masina pentru un bebelus?
*Fragmente de la un curs live din cadrul Targului Baby Boom Virtual 2021.
Explicațiile au fost oferite de Alice Dona Mitu, medic specialist de la Fundatia Siguranta Auto Copii, in parteneriat cu Brigada Rutiera.