Controlul de rutină de după naștere: întrebări și răspunsuri

Sursa foto: www.lucieslist.com

Dragă proaspătă mamă, în timp ce îți legeni ușor micuțul și încerci să stăpânești din ce în ce mai bine partea aceasta de îngrijirea a bebelușului, vrem să te rugăm ceva muuult de tot: nu uita să ai grijă și de tine. De aceea, hai să discutăm azi despre acel control de rutină la medicul obstetrician-ginecolog/moașă care are loc după naștere. Găsești aici câteva întrebări și răspunsuri la acestea.

Despre sângerări: cât durează, în ce cantitate, ce trebuie să știu?

Indiferent că a născut natural sau prin cezariană, proaspăta mamă va avea parte de sângerari- lohiile – care sunt firești în urma unei nașteri. Acestea se vor diminua treptat, cu toate acestea proaspăta mamă nu trebuie să părăsească spitalul până când nu se asigură că este informată despre ce înseamnă pierdere normală a sângelui, dupa naștere. În prima săptămână aceste sângerări vor fi mai abundente și vei avea nevoie de absorbante speciale (mai mari decât cele pe care le folosești în timpul ciclului menstrual). Este bine ca în prima săptamână să faci cât mai puține eforturi fizice, pentru a nu prelungi perioada de sângerare abundentă.

Atenție dacă lohiile au o culoare si un miros diferite față de normal, precum și la următoarele simptome: stări febrile, frisoane, astenie, cefalee, deoarece riscul apariției unei infecții uterine în această perioadă este destul de crescut.

Durerile postpartum: cum le ameliorezi?

Dacă ai născut natural și perineul a suferit ruptură spontană sau a fost nevoie de epiziotomie, în primele zile vei experimenta nu doar disconfort și senzatie de vagin uscat, ci și durere mai intensă în această zonă.

Rupturile de perineu au nevoie de cusatură (dar nu întotdeauna, cele superficiale se pot vindeca de la sine!), iar îngrijirea corespunzatoare (igiena intimă corectă) în primele 2 săptămâni este importantă pentru a ajuta la procesul de refacere. Specialiștii recomandă analgezice și antiinflamatoare în acest caz, dar este esențial să ai întotdeauna aprobarea medicului cu ce ai voie și ce nu să folosești, mai ales dacă alăptezi. Compresele reci puse pe perineu în primele zile, pot ajuta la amelioararea disconfortului.

Sport după naștere: de când am voie?

În principiu, ar trebui să eviți exercițiile de intensitate medie și intense în primele 6 săptămâni de după naștere. Dacă ai făcut mișcare pe tot parcursul sarcinii, în general este bine să începi cu plimbări zilnice și să faci niște exerciții ușoare pentru partea superioară a corpului de îndată ce te simți bine, confortabil să le faci. Cu toate acestea, dacă ai născut prin cezariană sau ai avut epiziotomie sau o naștere mai complicate, ar trebui să aștepteți până obții undă verde de la medic. Ca recomandare, după cezariană nu ar trebui să ridici nimic mai greu de 5-6 kg, în primele șase săptămâni! De asemenea, este important să-ți asculți corpul, care  încearcă să se vindece. Mulți specialiști le încurajează pe proasptele mame să urmeze următorul motto: Dacă (încă) te doare, nu o face!

Am tot felul de emoții și stări confuse: sunt normale? Plâng prea mult?

Perioada postpartum este un roller coaster intens de emoții, iar depresia postpartum afectează până la 20% dintre mame. Să ai un copil este o schimbare uriașă în viața, ca să nu mai vorbim și de acele dezechilibre hormonale de după naștere, despre oboseală etc. Da, vei plânge, te vei simți copleșită în primele zile, iar în cinci minute după aceste episoade s-ar putea să te simți superfemeia care șe știe și el face pe toate. Aceste stări sunt firești la început (baby-blues).  Cu toate acestea, dacă începi să experimentezi, mai multe săptămâni după naștere, sentimente intense de anxietate, tristețe sau disperare  care te împiedică să poți duce la îndeplinire sarcinile zilnice, este esențial să apelezi la specialist!

S-ar putea să găsești multe informații utile aici:

Ce trebuie să știi despre recuperarea de după naștere?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here