Co-sleepingul are numeroase beneficii, atat pentru bebelus, in special in primele luni, cat si pentru mama. Afla aici de ce atunci cand te gandesti la somnul micutului tau, co-sleepingul se dovedeste a fi o alegere buna.
Daca vom urmari mamiferele vom observa ca puii adora sa stea cat mai mult, cat mai aproape si cauta sa doarma mereu langa mama. Puii de animale au aceasta dorinta de a fi in contact permanent cu ingrijitorii sai, pentru a supravietui. Asa a fost, vorba aceea, de cand e lumea. Si nici puii de om nu au fost o exceptie de la aceasta nevoie, timp de sute si mii de ani copiii mici au cautat mereu prezenta parintelui, atentia, protectia si atunci cand era vorba de somn. Aceasta lume tot mai agitate, mai ,,moderna” si mai plina de idei, care mai de care mai incredibile i-a derutat mult pe parinti, care nu-si mai asculta instinctele, ci ajung sa-si invete copiii (de fapt, mai mult sa-i dreseze!) sa doarma singuri, “sa planga, pana cand invata sa adoarma singuri”. Uneori chiar si de la varste mult prea fragede. Dar tot mai multi pediatri, specialisti si cercetatori sustin contrariul, copilul mic ar trebui sa doarma cu parintele cat mai mult, iar co-sleepingul in primul an de de viata este esential, atat pentru copil, cat si pentru parinte.
“A dormi in aceeasi camera cu bebelusul poate reprezenta o alegere excelenta pentru majoritatea familiilor” spune Dr. James McKenna, profeson de antropologie la Universitatea Notre Dame USA si director al Laboratorului pentru studierea comportamentului mamei si copilului in timpul somnului”.
Printre principalele beneficii ale co-sleepingului se enumera faptul ca atat mama, cat si bebelusul vor dormi mai bine, vor avea un somn mai calitativ, de asemenea, mama va raspunde mai repede la nevoile micutului si, per total, acesta va plange mai putin in timpul noptii. Gratie co-sleepingului se consolideaza relatia dintre mama si copil si descreste probabilitatea SIDS (sindromul mortii subite la bebelus). Un alt avantaj pentru co-sleeping, in cazul unui bebelus alaptat este ca acesta va primi o cantitate mai mare de lapte matern.
Iata cateva recomandari legate de somnul in siguranta a unui bebelus, explicate de Cristina Manescu, Director Marketing si Comunicare Chicco Romania, la un curs live din cadrul targului Baby Boom Virtual:
- “Bebelusul trebuie sa foarma in pozitia <pe spate> pe o saltea ferma si fara perna,
- Alaptati-l,
- Pentru cel putin primele 6 luni pana la varsta de 1 an, bebelusul trebuie sa doarma in patutul propriu, cat mai aproape de patul parintilor,
- Dupa ce a fost alaptat si trebuie sa doarma, oferiti-i suzeta fiziologica pentru a-l ajuta sa doarma, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii.
- Nu fumati (nici in timpul sarcinii si nici dupa ce bebelusul s-a nascut) si nici nu stati cu bebe in locuri in care se fumeaza”.
- Evitati suprincalzirea bebelusului si nu ii acoperiti capul in timp ce doarme.
- Mentineti temperatura in camera intre 18-21 grade C si nu asezati patutul langa surse de caldura (calorifer, radiator etc)”
Pentru a explica mai bine beneficiile co-sleepingului este esential ca parintele sa stie de ce nu este recomandat bed-sharingul (impartirea aceluiasi pat cu bebelusul pana la varsta de 1 an):
- “Comparativ cu saltelutele pentru patuturile copiilor, saltelele si asternuturile adultilor au alt tip de certificare si alte standarde de siguranta,
- Pernele si saltelele pentru adulti sunt mai moi, astfel incat creste riscul de sufocare si supraincalzire a bebelusului,
- Parintele poate zdrobi in mod accidental copilul,
- Bebelusul poate cadea din pat,
- Conform studiilor de specialitate, riscul SIDS este de 3 ori mai mare daca bebelusul imparte patul cu un adult, iar in cazul parintilor care sunt fumatori sau consuma alcool, riscul creste de pana la 16 ori”.
Citeste si: Sfaturi pentru un co-sleeping in siguranta