Cele mai intalnite ingrijorari ale mamei care alapteaza. Cum le faci fata?

Se cunoaste faptul ca alaptatul protejeaza sanatatea bebelusului, te ajuta sa economisesti banii pe care, in mod normal, i-ai da pe laptele praf si este o metoda mai simpla de a-ti hrani bebelusul decat sa-i pregatesti formula de lapte. Multe dintre mamele care alapteaza sunt insa prea putin informate putin cu privire la alaptat sau nu primesc ajutor la inceput, atunci cand au nevoie cel mai mare nevoie, fie in spatiul public inca mai primesc priviri ciudate daca isi alapteaza bebelusii. Ceea ce societatea trebuie sa stie este ca sprijinul si informatiile necesare pot ajuta enorm o mama care alapteaza!

Iata care sunt cele mai comune ingrijorari ale unei mame atunci cand este vorba despre alaptare:

„Ma doare cand alaptez”

Alaptatul nu ar trebui sa te doara. In schimb, daca te confrunti cu acest lucru, poti sa verifici daca este atasat corect bebelusul sa san sau poate daca pozitia ta este in regula. Daca durerea persista, sfatul ar fi sa stai de vorba cu un consilier in alaptare, acesta fiind cel mai in masura sa-ti ofere cele mai bune sfaturi.

Poti vizualiza aici lista consultantilor in lactatie certificati international (IBCLC).

Citeste si Laptele matern creste inteligenta copilului? Recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii

„Am o infectie a sanului”

Femeile care alapteaza se pot confrunta cu o infectie la nivelul sanilor (mastita) fie din cauza bacteriilor de tip Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermis sau streptococci, fie din cauza unor haine stramte pe corp, scrie csid.ro.

Simptomele sunt acelea in care iti simti sanii durerosi la atingere, se inrosesc, temperatura se modifica, ai o stare de oboseala, dureri de cap, stare de greata si frisoane. Vestea buna este ca poti alapta in continuare pentru a debloca productia de lapte.

„Am voie sa iau medicament?”

Medicamentele trec in cantitate mica in laptele matern, uneori in cantitate nedectabila, si depinzand de mai multi factori, printre care si administrarea tratamentului medicamentos, daca este pe cale orala (inghitire), locala (pe piele) sau injectabil unde doza de medicament in organism si in lapte va fi mai mare decat in cazul celorlalte metode de administrare.

„In majoritatea prospectelor de medicamente, la paragraful despre <<Sarcina si alaptare>>, recomandarea este sa se asculte sfatul medicului, dar medicul nu stie ce sfat sa dea. Pentru a fi absolut sigur ca nu ii face rau bebelusului, prefera sa nu se supuna niciunui risc si sa recomande intreruperea alaptarii. Firmele de medicamente nu au voie sa efectueze teste pe femeile gravide, femeile care alapteaza si copiii mici, iar fara teste, medicamentul nu poate fi considerat sigur la aceste categorii”, potrivit alaptare.ro.

De ajutor iti pot fi site-urile e-lactancia.org si siteul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pentru a verifica compatibilitatea substantei active din tratamentul prescris de medicul specialist sau de medicul de familie cu alaptarea.

Citeste si Are nevoie bebelusul alaptat de un program de mese?

„Dieta mea alimentara nu este perfecta”

Vestea buna este ca dieta are foarte putin impact asupra laptelui matern. Organismul tau se va folosi de stocurile initiale de energie si de nutrienti, ceea ce te va face sa te simti epuizata/obosita daca nu te hranesti suficient. Alaptatul, in general, iti va crea o senzatie de foame deoarece se ard caloriile, dar incearca sa mananci cat se poate de echilibrat si de sanatos.

„Obiceiurile mele zilnice nu sunt destul de sanatoase”

Ar fi bine sa fii mai atenta, sa eviti cauturile cu cofeina si mai ales, cele cu alcool, pentru ca anumite cantitati pot trece in laptele pe care il papa apoi bebelusul.

Consumul ocazional si moderat de alcool nu are efecte adverse asupra sugarilor, mai ales daca vei astepta doua ore pana la alaptarea celui mic, potrivit dr. Raluca Hera, medic primar obstetrica ginecologie, pentru doc.ro.

Fumatul poate afecta abilitatea de a produce suficienta cantitate de lapte matern, in timp ce nicotina poate ajunge in laptele matern si, astfel, poate creste riscul ca sugarul sa aiba colici. De altfel, este recomandat sa renunti la fumat deoarece fumul de tigara il poate imbolnavi pe cel mic.

„Bebelusul meu mananca prea mult?”

Laptele mamar este usor digerabil, in timp ce burtica sugarului este mica, iar bebelusul nu cunoaste notiunea timpului. Este firesc sa te intrebi daca sugarul mananca sau nu suficient. Cu cat il hranesti de mai multe ori pe bebelus, cu atat productia de lapte va creste. Daca esti inca confuza cu privire la acest aspect, poti lua in considerare si celelalte semnale, cum ar fi daca bebelusul arata hidratat, cate scutece s-au murdarit si le-ai schimbat, daca auzi sunetul atunci cand sugarul inghite etc.

„Nu pot alapta exclusiv”

In unele cazuri, mamele pot suferi de diverse afectiuni medicale, ceea ce poate fi putin dificil in a avea suficienta productie de lapte sau in a-l hrani pe bebelusul tau. Doar pentru ca sugarul se hraneste si cu formula de lapte, asta nu inseamna ca trebuie sa opresti alaptatul.

Alaptatul, in paralel cu formula de lapte, poate proteja sanatatea bebelusului tau mai mult decat daca ai opri alaptatul la san de tot.

„Simt ca am nevoie de ajutor”

Familia te poate ajuta in mai multe aspecte, cum ar fi schimbatul scutecelelor, la baita, la masajul bebelusului, avand grija de partea de gatit, de spalat sau curatenie prin casa. Primeste ajutorul pe care ti-l pot oferi membrii de familie, pentru ca astfel tu poti petrece mai mult timp cu bebelusul.

„Pot sa alaptez in public?”

In 2017, un proiect de lege venit din partea mai multor parlamentari liberali si din partea „Uniunea Salvati Romania” sugera ca mamele sa aiba voie sa alapteze in public bebelusii pana la varsta de doi ani.

In 2018, Senatul a adoptat proiectul de lege care ii sanctioneaza pe cei care impiedica sau interzic alaptatul in public, amenzile ajungand si pana la 2.000 de lei.

In prezent, iata ce presupune Art. 2 din Legea privind alaptarea in spatii publice:

„Constituie contraventie si se sanctioneaza faptele savarsite in oricare din urmatoarele forme:

a) Evacuarea dintr-un spatiu public a unei mame care are dreptul de a se afla in acel spatiu si care alapteaza un copil de pana la 24 de luni

b) Interzicere in orice mod a alaptarii in spatii publice a unui copil de pana la 24 de luni

c) Refuzul furnizarii de servicii unei persoane pentru ca alapteaza un copil de pana la 24 de luni, in conditiile in care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv”.

Atunci cand ceri ajutorul celor din jur, dar mai ales unui medic specializat, ingrijorarile in ceea ce priveste alaptatul se pot ameliora.

Citeste si De ce este agitat sau plange un bebelus alaptat?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here