Pielea unui copil si mai ales a unui bebelus este delicata, catifelata, extrem de fina, dar si foarte sensibila. In general copiii, si mai ales bebelusii sunt predispusi la iritatii frecvente, primavara si toamana fiind perioadele cand se declanseaza sau se acutizeaza simptomele unor afectiuni ale pielii de natura alergica.
Cele mai comune afectiuni dermatologice de natura alergica intalnite la copii si in special la bebelusi sunt urticaria, dermatita de contact, dermatita atopica. Cum se pot trata? Zonele de uscaciune exagerata pot fi tratate suplimentar. Medicul dermatolog poate recomanda anumite produse pentru igiena bebelusului, iar in anumite cazuri chiar corticoizi topici care se utilizeaza insa numai sub supraveghere medicala si in cazuri mai rare.
Unele dintre cele mai intalnite afectiuni dermatologice de natura alergica intalnite la bebelusi si copii sunt urticaria, dermatita de contact si dermatita atopica.
Urticaria este cea mai frecventa alergie cutanata. Se manifesta prin zone rosiatice, reliefate, insotite de mancarimi intense (prurit), care pot determina o stare de neliniste, agitatie, insomnie. Leziunile seamna cu cele produse de urzica.
Dermatitele (numite si eczeme) sunt inflamatii superficiale ale pielii, caracterizate prin eritem (inrosire), zemuire, cruste, scuame, prurit (frecvent) si uneori vezicule.
Dermatita de contact este o inflamatie a pielii, care apare dupa contactul direct cu un alergen. Deoarece apare la aproximativ 48-72 de ore dupa acest contact, dermatita de contact este considerata o reactie alergica de tip „intarziat”. Spre deosebire de urticarie in care alergenul este cel mai adesea inghitit sau inhalat, in cazul acestei forme de dermatita, alergenul produce reactia alergica numai in zona in care a avenit in contact cu pielea. Astfel, apar zone rosiatice, uneori acoperite de vezicule, cruste si scuame, insotite de o senzatie intensa de mancarime.
Dermatita atopica este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice intalnte la copiii din zonele urbane si din tarile dezvoltate.
Dermatita atopica reprezinta ansamblul manifestarilor cutanate care apar la cei care au o predispozitie genetica de a dezvolta afectiuni alergice precum dermatita, rinita alergica, conjunctivita alergica. Este o inflamatie a pielii, al carei simptom principal este pruritul (senzatia de mancarime). Diagnosticul se stabileste doar de catre medicul de specialitate prin examen clinic si pe baza istoricului medical.
Este o afectiune care debuteaza cu precadere la varsta foarte mica, de obicei, dupa luna a treia de viata. La bebelusi afecteaza mai ales zonele convexe ale fetei (si anume obrajii), trunchiul si membrele, zona „scutecului” si zona din jurul gurii fiind, de obicei, neafectate.
Atunci cand copilul incepe sa mearga de-a busilea, apar leziuni la genunchi. Evolutia este fluctuanta si poate fi influentata de modificari climatice (se inregistreaza o severitate mai mare in sezonul rece), eruptia dentitiei, infectii respiratorii etc.
Aproximativ 50% din cazuri se remit pana la varsta de 18 luni. La copiii mai mari, dermatita atopica poate sa apara pentru prima oara sau ca o continuare a dermatitei din faza neonatala.
Afecteaza mai ales zonele flexurale ale articulatiilor mari (plica cotului, articulatia pumnului, pliul din spatele genunchiului), ceafa si regiunea din jurul gatului, partea dorsala a mainilor si picioarelor. Din aceste motive, mai este denumita si dermatita flexurala. Apar zone rosiatice, cu limite imprecis conturate, care au pe suprafata lor mici leziuni liniare produse de scarpinat. Ocazional, manifestarile se pot acutiza si pot sa apara vezicule.
Cum tratam dermatita atopica
Tratamentul variaza de la un caz la altul, in functie de severitatea simptomelor. Pentru tratarea uscaciunii pielii, emolientele sunt esentiale pentru mentinerea unei bariere cutanate intacte: acestea se folosesc in mod constant, cel putin o data pe zi, dupa baie. Zonele cu uscaciune exagerata pot fi tratate suplimentar. Uneori medicul poate recomanda si corticoizi topici.
Atentie!
Din cauza simptomelor suparatoare (ex. mancarime, durere, senzatie de uscaciune a pielii etc), afectinile dermatologice sunt greu de suportat, in special de catre copii. Pentru un diagnostic prompt si un tratament adecvat, adreseaza-te unui medic dermatolog sau pediatrului.