Ce se intampla cu somnul bebelusului pana la varsta de un an?

Ultimele rezultate ale unei cercetari aduce noi informatii in privinta somnului bebelusului. La inceput, proaspatul parinte poate trece printr-o perioada mai vulnerabila, de aceea o echipa de specialisti vor sa-i asigure de faptul ca pana la 37,6% dintre bebelusii in varsta de sase luni si 27,9% dintre nou-nascutii in varsta de un an nu dorm cele sase ore consecutive pe noapte.

Mai mult decat atat, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nu exista nicio legatura intre somnul intrerupt al bebelusului din timpul noptii si problemele de dezvoltare psihomotorie.

Rezultatele studiului, publicate recent in Jurnalul American de Pediatrie, arata ca este un lucru firesc ca bebelusii pana la varsta de un an sa nu doarma in timpul noptii, iar asta nu presupune ca vor avea intarzieri cognitive, de limbaj sau probleme in dezvoltarea motorie.

„Daca ar fi un lucru pe care l-as spune parintilor este sa nu fie ingrijorati de faptul ca bebelusul lor nu prea doarme pe timpul noptii in primele sase luni de viata”, explica autorul principal al cercetarii, Marie-Helene Pennestri, scrie Motherly.

Citeste si Diferenta dintre zi si noapte: cateva strategii pentru somnul bebelusului

Somnul din timpul noptii a fost definit in aceasta cercetare ca fiind cel intre sase si opt ore, neintrerupte.

La varsta de sase luni, un procent de 38% dintre bebelusi nu dormeau in cele sase ore consecutive pe noapte, in timp ce mai mult de jumatate dintre bebelusi (57%) nu dormeau in cele opt ore de somn.

La varsta de 12 ani, procentele se schimba fiind de 28% in primul caz, respectiv 43% in cea de-a doua situatie.

Astfel, ideea ca somnul interupt, in primul an de viata al bebelusului, ii poate cauza acestuia probleme de dezvoltare – este gresita! Cercetatorii au preluat informatiile despre bebelusi si mame ale unui alt studiu desfasurat pe o lunga perioada de timp si au continuat sa-i monitorizeze pana la varsta de trei ani.

Citeste si Somnul bebelusului: stii de cate reprize de somn are nevoie?

Somnul joaca un rol important in dezvoltarea copilului, insa reprizele de somn sunt mai importante decat notiunea de a dormi cele opt ore consecutive, spun oamenii de stiinta ai studiului.

O alta temere a parintilor este faptul ca o carenta de somn poate duce la depresie. Desi este adevarat ca somnul este esential pentru sanatatea mintala, specialistii nu au gasit nicio legatura intre cat de des se trezeste bebelusul noaptea si starea de spirit a mamei dupa nastere.

Desi cercetatorilor nu le-a fost clar motivul pentru care unii bebelusi dorm mai multe ore consecutive, iar ceilalti nu, specialistii au descoperit ca nou-nascutii care au fost alaptati aveau tendinta sa se trezeasca cel putin o data in timpul noptii.

Citeste si Somnul bebelusului: metoda “lasa copilul sa planga” este controversata?

Autor: Andreea Borcila

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here