Ce face o proaspătă mamă toată ziua?

Foto: CafeMom.com

Pentru că este un subiect delicat și pentru că multe mame (proaspete mame și în special cele aflate la primul bebeluș) se întreabă și caută răspunsuri la această întrebare: ”Ce face o proaspătă mama toată ziua?” am decis să le vorbesc deschis și să le explic despre ce fac ele de fapt, toata ziua, zi de zi, a spus Anne Rust, o doula postpartum.

”Sunt doula și stau de vorbă cu multe proaspete mame și le ghidez în această perioadă de tranziție, când învață să îngrijească un nou-născut, în timp ce experimentează această oboseală din cauza somnului fragmentat. Și toate trec prin această nelămurire și au anumite așteptări despre cum ar trebui să decurgă ziua lor și ce ar fi trebuit să ”bifeze”.

Iar adevărul este acesta. Nu ai cum să termini toate acele lucruri pe care te aștepti să le faci prin casă, atâta timp cât ai un bebeluș mic ce are nevoie acum de toată atenția ta. Acesta este noul tău ”normal”: să reușești să mănânci, să te îmbraci, să ieși la plimbare cu puiul mic, să dai un telefon cuiva drag și mici lucruri de colo-colo. Practic, ceea ce vei face zilnic nu poți să ”măsori” cumva sau să însumezi, dar pe scurt, va fi despre a răspunde cu promptitudine și răbdare nevoilor bebelușului tău. Îl ții sătul, faci tot posibilul să-l ții curat, să-i fie nici prea cald, nici frig, îl mângîi, îi vorbești și uite așa, prin toate aceste mici sarcini pe care nu le poți măsura tu construiești o relație pe termen lung cu micuțul tău. O, da, și în timp ce stabilești această conexiune, tu devii, cumva, cu adevărat mamă. Cea care știe cel mai bine de ce are nevoie puiul ei, cea care îl simte, cea care îi oferă dragostea de mamă.

Nu, societatea noastră încă nu a învățat să măsoare cu adevărat toate aceste lucruri minunate pe care le face o mama. Dar noi, cele care trecem sau am trecut prin asta, le spunem proaspetelor mame asta: perioada de bebeluș nu este despre a ”bifa” chestii prin casă ți a finisa cine știe ce sarcini, ci este despre a a oferi, a oferi și din nou, a oferi, despre a investi în relația pe care o ai cu copilul, iar roadele sau rezultatele le vei culege mai târziu.

Ține-ți puiul în brațe, mângâie-l, bucură-te de el și nu-ți mai fă griji inutile că nu ai bifat cine știe ce sau cate din sarcinile prin casă. Pentru că nu știu pe nimeni care să spună după aceea ”mai bine îmi țineam puiul mai puțin în brațe și…spălam vasele” 😊

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here