Despre baby blues sau zilele de tristete de dupa nastere, cand din cauza hormonilor te simti confuza, anxioasa si usor deprimata, probabil ai auzit. Acestea pot dura cateva zile pana la 2 saptamani si aproape toate femeile care nasc trec prin aceste zile. Cu siguranta si despre depresia postnatala ai auzit si intelegi cat de important este sa depistezi simptomele, sa recunosti prin ce treci si sa ceri ajutorul.
Citeste si: Cum afli daca suferi de depresie postnatala?
Dar sa stii ca exista proaspete mamici care pot simti reversul simptomelor de tristete si anxietate. Reversul extrem am putea spune, in care mama desi abia a nascut se simte mai mult decat extaziata si da dovada de exces de energie.
Un fel de “super mama”. Se numeste euforia de dupa nastere sau sindromul baby Pinks. Afla aici ce este euforia dupa nastere sau sindromul Baby Pinks.
Este un fenomen destul de des intalnit! Potrivit www.jneuropsychiatry.org, 1 din 10 femei care nasc se confrunta cu euforia de dupa nastere, care poate dura de la o zi pana la cateva saptamani.
Citeste si: Cele mai des intalnite ganduri ale unei proaspete mamici
Cum recunosti sindromul de euforie postpartum?
- Simti o euforie care depaseste emotiile firesti de bucurie pe care le simte orice mama dupa nastere. Esti mult prea extaziata si chiar “exagerata” atunci cand este vorba despr noul tau rol, de mama. Starea respectiva poate dura zile intregi si chiar ii poti speria pe ceilalti cu hiperactivitatea de care dai dovada.
- Simti nevoia sa vorbesti mult mai mult decat inainte
- Hiperactivitatea te face sa nu simti nevoia sa dormi sau sa dormi foarte putin
- Mamele care au experimentat aceste stari, le descriau cu urmatorii termeni:
“ai sentimentul ca esti de neoprit”, “te simti ca si cum ai fi drogata”, “mi-era greu sa ma concentrez”, “mereu aveam ceva de facut sau incercam sa fac ceva incontinuu”, “nu puteam sa mai dorm sau dormeam doar 2-3 ore pe noapte”, “simteam nevoia sa vorbesc, sa povestesc, sa le spun tuturor despre orice”, “aveam tot felul de ganduri, diferite, obositoare, pe care nu reuseam nici sa le procesez”, “eram dezinhibata”, “credeam ca am superputeri”, “eram tot timpul extaziata” etc, scrie baby gaga.com.
Specialistii sustin ca printre cauzele care ar duce la euforia de dupa nastere sunt: stresul, fluctuatiile hormonale, presiunea mult prea mare de a avea grija de noul nascut, confort anumitor cerinte sau conform unor conditii impuse, lipsa unui suport emotional adecvat imediat dupa nastere sau poate chiar depresia din timpul sarcinii etc.
Trebuie sa te adresezi medicului daca starile respective dureaza mai mult de 2-3 saptamani.
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa te intereseze si: Recuperarea de dupa nastere: lucruri despre care prea putini vorbesc