Cearcanele la bebelusi pot aparea in urma unor afectiuni sau atunci cand micutul fie e obosit, fie este expus factorilor alergenici sau iritanti. In functie de complexitatea problemei, poti consulta un medic specialist.
„Cearcanele la copii pot fi cauzate de anumite stari patologice sau de anumite afectiuni. In cazul cearcanelor, la nivelul vaselor capilare care iriga pielea pleoapei se produce oxidarea hemoglobinei, proces in urma caruia rezulta anumite elemente de culoare inchisa care sunt vizibile la nivelul suprafetei cutanate a pleoapelor”, scrie Romedic.
Citeste si Somnul bebelusului: stii de cate reprize de somn are nevoie?
In cazul in care pielea de sub ochii bebelusului este foarte intunecata, mai mult decat ar fi normal, atunci este indicat sa consulti doctorul, scrie Mom Junction.
Care sunt cauzele aparitiei cearcanelor la bebelusi?
- Pielea de sub ochii micutului poate fi destul de sensibila si subtire astfel incat vasele de sange pot iesi in evidenta. Aceasta este cea mai frecventa cauza de aparitie a cearcanelor;
- Bebelusii sunt diferiti. In functie de sensibilitatea pielitei de sub ochi, unii bebelusi pot avea cearcane mai mult sau mai putin vizibile;
- Oboseala poate fi o inca o cauza;
- Un alt motiv poate fi factorul alergenic sau infectiile respiratorii;
- Dezhidratarea;
- Congestia nazala sau nasul infundat etc.
Citeste si Afectiuni ale bebelusilor in primele saptamani de viata
Asigura-te ca bebelusul tau doarme atat cat are nevoie, mananca sanatos, este activ, dar are si o greutate potrivita pentru varsta lui. Daca alergiile sunt o cauza a aparitiei cearcanelor, atunci protejeaza-ti micutul de factorii iritanti, cum ar fi polenul, parul de animale. Totodata, sterge ochii micutului cu un prosop umezit in apa calda (Nu fierbinte!). Asigura-te ca bebelusul nu are unghiile prea mari astfel incat sa-si provoace singur rani asupra fetei.
Nu intotdeauna cearcanele reprezinta o problema serioasa si nu intotdeauna cearcanele apar din cauza alimentatiei proaste sau a somnului redus. De altfel, nu exista cercetari concrete care sa demonstreze o legatura intre cearcane si aparitia febrei sau a dentitiei, potrivit Mom Junction.
Aparitia cearcanelor la copii
Conform Romedic, alte stari patologice sau afectiuni determinante sunt:
- Ereditatea;
- Anemia;
- Carenta de vitamina B12;
- Hipoclorhidria, atunci cand aciditatea este prea mica la nivelul stomacului;
- Expunerea prelungita la razele soarelui;
- Dermatita atopica, o afectiune inflamatorie care provoaca mancarime intensa;
- Infectii oculare etc.
„La unii copii, cearcanele sunt ereditare, dar culoarea inestetica a pielii de sub ochi poate fi semnul unor boli parazitare sau a odihnei insuficiente. Insa cearcanele sunt asociate si cu o deshidratare severa. Sfatul medicilor pentru parinti este sa nu intre in panica. In cazul dezhidratarii, vizita la pediatru devine obligatorie daca cearcanele sunt insotite si de alte simptome”, explica prof.dr. Dumitru Orasanu, medic pediatru pentru Ce se intampla, doctore?.
Citeste si Hidratarea corectă a bebeluşului
Autor: Andreea Borcila