Care sunt sansele unui copil prematur nascut inainte de saptamana 28, 31, 33 sau 36?

copil prematur

Travaliul prematur poate aparea in orice sarcina, anumite probleme de sanatate sau evenimente cu un impact psihologic puternic marind riscul de incidenta a acestuia. Astfel, copiii nascuti in saptamana 28, 31, 33 sau 36 de sarcina sunt considerati nascuti prematuri.

O sarcina normala dureaza intre 37 si 42 de saptamani, calculat din prima zi a ultimei menstruatii. Exista insa cazuri cand, din diferite motive, micutii vin pe lume mai devreme decat trebuie.

Bebelusii nascuti mai devreme de 28 de saptamani de sarcina

Cei mai multi dintre copii nascuti inainte de termen au o greutate foarte mica (intre 800 si 900 de grame). Aproape toti nou-nascutii prematuri au nevoie de asistenta mecanica pentru a respira si de hrana administrata intravenos, fiind prea mici pentru a fi alaptati, pentru a inghiti si pentru a respira in acelasi timp. Nu pot plange si isi petrec majoritatea timpului dormind. Nu au tonus muscular si se misca foarte putin.

Copiii nascuti prematur arata diferit fata de bebelusii nascuti la termen, potrivit publicatiei online babycenter.com. Pielea lor este ridata, purpurie sau cu nuante rosiatice, atat de subtire incat se pot observa cu usurinta vasele de sange. Fata si trupul lor sunt acoperite cu un puf moale, cunoscut si sub numele de lanugo, sunt firavi, au ochii inchisi si, in cele mai multe cazuri, nu au gene.

Din pacate, copiii nascuti dupa 28 de saptamani de sarcina prezinta un risc crescut pentru o paleta larga de complicatii medicale, aproximativ 25% dintre bebelusi dezvoltand dizabilitati grave, iar jumatate intampinand probleme in dezvoltarea cognitiva si comportamentala.

Bebelusii nascuti dupa 28-31 de saptamani de sarcina

Bebelusii nascuti dupa 28-31 saptamani de sarcina arata asemanator cu bebelusii nascuti inainte de 28 de saptamani, insa sunt mai bine dezvoltati, cantarind intre 900 de grame si 1,800 de grame. Necesita, in multe cazuri, asistenta mecanica pentru a respira. Unii bebelusi pot fi hraniti cu lapte matern sau cu formula de lapte praf printr-un tub digestiv, in timp ce altii sunt hraniti intravenos. Exista cazuri in care micutii pot plange si se pot misca, isi pot deschide ochii, aflandu-se uneori in stare alerta. In cazul copiilor nascuti intre 28 si 31 de saptamani exista inca riscuri medicale mari. Totusi, acestea nu sunt la fel de severe precum in cazul bebelusilor nascuti inainte de saptamana de sarcina cu numarul 28. Nou-nascutii cu o greutate foarte mica (mai putin de un kilogram) sunt inca predispusi la dizabilitati severe.

Bebelusii nascuti dupa 32-33 de saptamani de sarcina

Rata de supravietuire in cazul bebelusilor nascuti dupa 32-33 de saptamani de sarcina este de 98%. Cei mai multi au o greutate cuprinsa intre un kilogram si 300 de grame si doua kilograme si 300 de grame. Unii nou-nascuti pot respira singuri si pot fi hraniti la san sau cu biberonul, in timp ce altii au nevoie de masti de oxigen si sunt hraniti prin tub digestiv. Desi exista sanse mici de aparitie a unor dizabilitati severe in urma nasterii premature, exista inca un risc ridicat de probleme comportamentale si de invatare.

Bebelusii nascuti dupa 34-36 de saptamani de sarcina

Nou-nascutii veniti pe lume dupa 34-36 de saptamani de sarcina sunt de obicei sanatosi. Micutii cantaresc intre un kilogram si 800 de grame si doua kilograme si 700 de grame si, desi exista riscuri in ceea ce priveste reglarea temperaturii corporale, icterul neonatal, respiratia independenta si hranirea la san, nou-nascutii adusi pe lume la 34-36 de saptamani se refac rapid. Cei mai multi dintre copii pot fi alaptati sau hraniti cu biberonul, insa exista cazuri in care, din cauza problemelor de respiratie, nou-nascutii trebuie hraniti cu ajutorul unui tub digestiv. Exista un risc scazut de incidenta a unor dizabilitati severe, insa micutii pot prezenta, totusi, mici probleme comportamentale sau in procesul de invatare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here