Când va începe bebelușul să apuce cu mânuțele?

Photo by Karolina Grabowska, Pexels

Încă de la naștere bebelușii au reflexul de a apuca, de a strânge pumnișorii, dar va fi nevoie de ceva timp pentru ca și coordonarea și controlul mușchilor lor să se dezvolte suficient încât să poată apuca obiectele în mod voluntar. Află aici mai multe despre acest subiect.

0-2 luni

Bebelușul tău are înnăscut reflexul de apucare, de strângere a pumnului – atunci cînd este treaz, atinge-i palma și vei observa cum își va îndoi degețelele spre interiorul palmei, parcă încercând să apuce. Doar că acest reflex este involuntar, instinctiv în primele opt săptămâni de la naștere. Vei observa cum în doar câteva săptămâni va începe să-și examineze mânuțele tot mai des și să închidă și să deschidă pumnul în mod intenționat, poate chiar să apuce obiecte moi, potrivit babycenter.com.

3 luni

Bebelușul tău încă nu poate să apuce exact ceea ce își dorește, dar începe să-și întindă mânuțele spre obiectele dorite. Acum începe să se dezvolte și coordonarea mână-ochi, încearcă să ajungă la obiectele dorite.

4-8 luni

Pe la 4 luni, bebelușul poate să apuce, să împingă și să scuture o jucărie dacă o pui în mânuța lui.

Probabil că până la vârsta de 6 luni, bebelușul tău va putea să ajungă și să apuce o jucărie pe care și-o dorește, va începe să ridice lucruri pentru a le putea pune în gură. (Atenție la obiectele mici din preajma lui!).

Dacă bebelușul tău va începe diversificarea și va folosi lingurița, vei observa că, deși nu prea reușește să ducă prea mult din mâncare în guriță, dar tot va insista să folosească lingurița.

La această vârstă, bebelușul va începe să miște lucrurile dintr-o mână în cealaltă. Dar nu va reuși să apuce obiectele mai mici, cum ar fi mazărea, până când nu-și va mai dezvolta dexteritatea degetelor necesară pentru prinderea sub formă de ”clește”. Iar acest lucru va fi cam în jurul perioadei de 9 luni.

9-12 luni

În această perioadă bebelușul deja poate apuca și ridica cu ușurință obiectele. Și preferința lui pentru mâna stângă sau dreaptă este în creștere, deși nu vei putea determina cu adevărat dacă este dreptaci sau stângaci până la vârsta de 2 ani sau chiar 3 ani. Este din ce în ce mai bun la prinderea tip ”clește” (adică apucă obiectele între degetul mare și arătător, și reușește să introducă mâncarurile cu forme mai mici în guriță.

Odată cu dezvoltarea coordonării ochi-mânuță-gură, bebelușul tău va putea în curând să experimenteze utilizarea unei linguri în timpul mesei, chiar dacă în multe cazuri va ține lingura cu o mână, iar cu cealaltă va duce mâncarea la guriță. Arată-i cum să folosească lingura, lasă-l să încerce să facă și el cât mai des.

Cum să-ți ajuți copilul să-ți dezvolte această abilitate de a apuca tot mai bine cu mânuțele?

Încurajează-l să-și întindă mânuțele după diverse obiecte, punând o jucărie sau un ceva colorat în preajma lui. (Totuși, nu-l frustra, punându-i acel obiect prea departe, încât să nu-l poată obțină).

Printre cele mai potrivite obiecte pe care să le apuce ar fi: cuburile moi, inelele colorate de plastic, cărțicelele senzoriale, zornăitoarele. Sunt multe jucării bune care-l pot ajuta să se dezvolte în acest sens. Multe covorașe de joacă și centre de activități pentru bebeluși au tot felul de jucării frumos colorate agățate, speciale ca bebelușii să se întindă după acestea, să le apuce.

Atunci când începe diversificarea, încurajează-l să apuce mâncarea cu mânuțele (feliuțele de legume făcute la abur sunt cele mai potrivite în aces sens).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here