Bebelusul are nevoie de spatiu de explorare

Stim cat de importanta este comunicarea in cazul bebelusului. Conteaza si contactul vizual sau sa-i raspunzi imediat nevoilor lui si sa-i oferi afectiune. Toate acestea pentru sanatatea si dezvoltarea armonioasa a puiului. Dar bebelusul are nevoie si de spatiu de explorare! Iata in ce consta acesta.

Este important sa-i oferi bebelusului posibilitatea de a explora liber, dar in acelasi timp asigurandu-te ca este in siguranta.

Citeste si: Bebelusul intelege ca-l iubesti, atunci cand il lipesti de pielea ta!

Cu fiecare experienta noua, fie ca este vorba ca va jucati de-a “cucu-bau”, ii oferi un fruct nou, atunci cand este in etapa de diversificare, fie ca pune mana pe o jucarie cu o textura noua – toate acestea ii stimuleaza dezvoltarea creierului.

Micutul tau are nevoie sa i se ofere ocazia sa exploreze si sa descopere lumea inconjuratoare, iar jocul “de-a explorarea” este ideala, in mod special, pentru un bebelus pana intr-un an.

Cum poti sa-l ajuti?

  • Sa-i creezi un spatiu de explorare, unde copilul tau poate “investiga” in voie, scrie newageparents.com.

Pentru un bebelus mai mic, care nu este inca prea “mobil”, ii poti crea spatiu de explorare in camera lui sau intr-un colt din sufragerie. De exemplu, un covoras de joaca, ce are de obicei deasupra, agatate pe un arc, cateva jucarii viu colorate, fie ca este vorba despre inele pentru dentitie, jucarii zornaitoare, oglinzi sau obiecte cu diferite texturi.

Pentru un bebelus care sta in sezut, o saltea multisenzoriala ar fi alegerea optima, deoarece pe aceasta va avea posibilitatea sa-si descopere abilitatile sale fizice, atunci cand va merge de-a busilea, se va rostogoli, va sta in fundulet sau va petrece mai mult timp pe burtica.

  • Joaca-te cu bebelusul, arata-i obiecte, tot in aceasta perioada poti introduce si intrebari de tipul: “Cine?”, “Ce este?”, “De ce?”, “Cum”, “Cand?”, dar si raspunsuri simple, ca sa inteleaga despre ce este vorba.
  • Nu uita ca tu esti prima persoana care ii arata bebelusului cum „trebuie” sa vada lumea, ce este bine si ce nu este in regula, daca trebuie sa-i fie frica de ceva sau nu, cum sa depaseasca obstacolele etc. De unde crezi ca invata copilul informatii despre ce poate el sa faca si ce nu? De aceea, specialistii iti recomanda sa fii atent la fricile, convingerile si modul in care ii transmiti o informatie noua. Nu iti doresti ca odata cu o descoperire noua copilul sa preia si o parte din fricile tale.

S-ar putea sa-ti placa si: 12 idei de a te conecta cu bebelusul tau

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here