Întreabă orice mamă care alăptează dacă nu i se pare că unul dintre sâni produce mai mult lapte decât celălalt și probabil că îți va spune, da – este cel din dreapta. Indiferent dacă mama este dreptace sau stângace. Iar sânul stâng se chinuie din răsputeri ”să țină pasul” cu sânul stâng. Dar oamenii de știință ne spun adevărul: oricât ar încerca și s-ar strădui sânul stâng pur și simplu nu poate ține pasul cu cel drept la capitolul producție de lapte matern. Și astfel, dragilor, avem un sân care furnizează lapte mai mult și unul este, să-i spune, mai leneș, indiferent că ne purtăm copilul mai mult pe dreapta sau pe stânga.
Într-un studiu publicat în Breastfeeding Medicine, a fost măsurată cantitatea de lapte matern extras de la peste 200 de mame. S-a constatat că nu existau diferențe între cantitatea de lapte ”muls” de la sânul drept și de la cel stâng, dar că producția de lapte matern de la sânul drept a fost mai mare cu 65,7% între ședințele de alăptare, indiferent dacă era vorba despre o mamă dreptace sau stângace.
Acest lucru se întâmplă fiindcă sânii nu sunt exact la fel. Potrivit dr. Bradley Bengtson, chirurg plastician, caracteristicile diferite ale fiecărui sân pot face o diferență reală în ceea ce privește cantitatea de lapte pe care o produc. De exemplu, mamele au cantități diferite de țesut de producere a laptelui și canale de lapte de dimensiuni diferite în fiecare sân, astfel încât un sân produce în mod natural mai mult decât celălalt. De asemenea, structura mameloanelor poate varia, făcându-i mai ușor pentru copil să se prindă de mamelonul unui sân decât de celălalt.
Un alt motiv pentru care un sân poate produce mai mult lapte este pentru că bebelușul preferă un sân în detrimentul celuilalt.
Majoritatea bebelușilor manifestă o preferință pentru unul dintre sâni, pentru că poate îi este mai ușor să ”pape” de acolo. Și după cum bine știm, cantitatea de lapte matern produsă depinde de cantitatea de lapte matern eliminată, astfel încât sânul care nu este „folosit” ar putea să nu producă la fel de mult lapte. Pe baza acestui fapt, unele mame își alăptează copilul mai mult dintr-un sân, ceea ce face ca acesta să devină ”mai plin” și să producă mai mult lapte decât celălalt.
Știai că laptele matern poate avea și un gust diferit (de obicei mai sărat) la un sân, mai ales dacă are o cantitate mai mică decât celălalt? Dar acest lucru nu înseamnă că laptele din sânul tău ”mai leneș” nu este la fel de hrănitor, doar că trebuie încurajat în continuare să producă lapte, iar bebelușul trebuie pus mai des mai întâi la sânul mai puțin preferat, apoi la sânul pe care-l preferă.
Chiar dacă ambii sâni nu produc aceeași cantitate de lapte, nu trebuie să-ți faci griji: corpul tău știe de cât lapte matern are nevoie copilul tău și se adaptează după nevoile lui.