Stafilococul, confirmat in cazul a doi copii de la Spitalul „G. Alexandrescu” si o moasa

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au precizat, ca stafilococul este confirmat in cazul a doi copii de la Spitalul „G. Alexandrescu” si o moasa. Practic pentru doi din cei trei copii ramasi internati la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a fost confirmata prezenta stafilococului auriu. Totodata, a fost depistat stafilococ coagulazo pozitiv in cazul unei moase.

Vezi si Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu in cazul celor 5 copii internati cu stafilococ auriu

„Din cele cinci cazuri, doi copii au fost externati, iar din cei trei copii internati in prezent la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu, doua cazuri au fost confirmate cu stafilococ MRSA, iar in cel de-al 3-lea caz rezultatul este negativ”, se arata in comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, in scopul efectuarii unor analize amanuntite, au fost prelevate 48 de probe pana la acest moment. Prezenta stafilococului coagulazo pozitiv a fost depistata in urma acestor verificari si in cazul unei moase. Reprezentantii ministerului precieaza insa, in acelasi context, ca acest stafilococ difera de MRSA, depistat in cazul bebelusilor. Rezultatele celorlalte probe prelevate au indicat lipsa MRSA.

„In cadrul verificarii au fost prelevate zilele trecute un numar de 48 de probe de sanitatie, exudate nazale si probe de apa sterila. Rezultatele au relevat lipsa MRSA la toate probele efectuate, cu o exceptie. S-a depistat prezenta stafilococului coagulazo pozitiv la una dintre moase. Acest stafilocococ este diferit de MRSA, de cel depistat in cazul nou-nascutilor, iar in cazul personalului purtator este necesara respectarea masurilor de protectie standard prevazute in norme”, conform datelor comunicatului citat.

In acelasi context, reprezentantii ministerului mentioneaza si faptul ca vineri au fost prelevate alte 48 de probe noi. De asemenea, acestia mai precizeaza si ca Directia de Sanatate Publica Bucuresti va continua verificarile foilor de observatie pentru toti copiii nascuti in maternitatea Giulesti in perioada sarbatorilor pascale.

Citeste Stafilococul auriu se gaseste peste tot. 

„Echipa DSPMB a prelevat astazi (vineri, n.r.) noi probe: 20 de exudate nazale, 10 teste maini personal si 18 teste aeromicroflora. De asemenea, continua verificarile foilor de observatie ale tuturor copiilor nascuti in aceasta maternitate, in perioada 25.03.2019-30.04.2019, precum si a masurilor de dezinfectie si sterilizare”, potrivit mentiunilor din comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, verificarile cadrelor abilitate ale DSPMB vor continua pana in data de 15 mai.

„O echipa formata din inspectori sanitari si medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epistemologica si Control Boli Transmisibile din cadrul Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti -DSPMB, realizeaza, in perioada 08.05-15.05.2019, o actiune de control la Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sarbu”, se mai arata in comunicat.

Reprezentantii ministerului mentioneaza ca aceste controale ale DSPMB efectuate la Maternitatea Giulesti, urmaresc respectarea normelor de supraveghere, prevenire si limitare a infectiilor asociate actului medical.

„Controlul vizeaza respectarea normelor de supraveghere, prevenire si limitare a infectiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curatenia, dezinfectia si sterilizarea, precum si normele tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale, dupa ce, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu au fost internati 5 copii nascuti prin cezariana la Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sarbu”, in perioada 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infectii stafilococice (MRSA), aparute dupa externarea lor din maternitate si internati ulterior in alte unitati sanitare”, mai arata sursa citata.

Citeste si Alti doi copii, diagnosticati cu stafilococ auriu

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here