Politicile favorabile familiilor, esentiale pentru cresterea ratelor de alaptare in intreaga lume

UNICEF familia si alaptarea

Politicile care sustin alaptarea, precum concediul parental platit si pauzele pentru alaptare, nu sunt disponibile majoritatii mamelor din lumea intreaga. Ele insa sunt esentiale pentru cresterea ratelor de alaptare in intreaga lume.

Citeste si Implicarea tatalui in procesul de alaptare

Saptamana Mondiala a Alaptarii este marcata anual in perioada 1-7 august pentru a evidentia importanta esentiala a alaptarii pentru copiii din lumea intreaga. Alaptarea le ofera copiilor cel mai sanatos start in viata si este una dintre metodele cele mai simple, cele mai inteligente si eficiente din punct de vedere al costurilor pe care le avem pentru a ne asigura ca toti copiii supravietuiesc si prospera. Aceasta fisa de date – care marcheaza Saptamana Mondiala a Alaptarii – aduce noi date din Graficul de performanta global din 2019 privind alaptarea si cele mai noi dovezi disponibile privind acoperirea, accesul la politicile favorabile familiilor si beneficiile economice ale alaptarii.

60% dintre sugari, privati de cele sase luni recomandate de alaptare exclusiva

Beneficiile alaptarii sunt numeroase, atat pentru mame, cat si pentru copii: de la dezvoltarea sanatoasa a creierului bebelusilor si copiilor de varste mici, la protejarea acestora impotriva infectiilor, la scaderea riscului obezitatii si al bolilor, pana la reducerea costurilor pentru ingrijirile medicale si protejarea mamelor impotriva cancerului ovarian si la san.

,,Beneficiile medicale, sociale si economice ale alaptarii – pentru mama si copil – sunt bine cunoscute si acceptate peste tot in lume. Totusi, aproximativ 60% dintre sugarii din intreaga lume sunt privati de cele sase luni recomandate de alaptare exclusiva”, a spus Directorul Executiv UNICEF Henrietta Fore.

,,In ciuda beneficiilor alaptarii, exista locuri de munca in intreaga lume care le priveaza pe mame de sustinerea necesara. Avem nevoie de investitii mult mai mari in concediul parental platit si trebuie sa sustinem alaptarea in toate locurile de munca pentru a spori ratele alaptarii la nivel mondial”.

Doar 4 din 10 bebelusi sunt alaptati exclusiv: Doar 41% dintre bebelusi au fost alaptati exclusiv in primele sase luni ale vietii lor in 2018. Pentru a stabili o comparatie, aceste rate au depasit jumatate – 50,8% – in statele cele mai putin dezvoltate. Cele mai mari rate au fost inregistrate in Rwanda (86,9%), Burundi (82,3%), Sri Lanka (82%), Insulele Solomon (76,2%) si Vanuatu (72,6%). Cercetarile arata ca sugarii din zonele rurale au mai mult acces la alaptatul exclusiv comparativ cu bebelusii din zonele urbane. Potrivit UNICEF, statele cu venituri medii-superioare au cele mai mici rate ale alaptarii. In statele cu venituri medii superioare, ratele alaptarii exclusive au fost cele mai mici ajungand la 23,9%, inregistrand o scadere de la 28,7% in 2012.

Citeste si Cele mai intalnite ingrijorari ale mamei care alapteaza. Cum le faci fata?

Alaptarea la locul de munca functioneaza

Pauzele regulate de alaptare in timpul programului de lucru pentru a include alaptarea ca atare sau pentru extragerea laptelui matern impreuna cu un mediu care sa sustina alaptarea, precum un spatiu dedicat, vor permite mamelor sa continue alaptarea exclusiva timp de sase luni, urmata de alaptatul complementar adecvat varstei.

Mamele care lucreaza nu primesc suportul necesar pentru a continua alaptarea: Pe glob, doar 40% dintre mamele de nou-nascuti beneficiaza de elementele de baza ale maternitatii la locul de munca. Aceasta disparitate se accentueaza in statele din Africa, unde doar 15% dintre femeile cu nou-nascuti au beneficii pentru a putea continua alaptarea.

UNICEF alaptare

Prea putine tari ofera concediu parental platit

Standardele Conventiei pentru Protectia Maternitatii 2000 (nr. 183) a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) includ cel putin 14 saptamani de concediu de maternitate platit, recomandarea catre tari fiind sa asigure cel putin 18 saptamani, precum si suport la locul de munca pentru a sustine alaptarea. Totusi, doar 12% din statele lumii asigura concediu de maternitate platit in mod adecvat. Cea mai recenta sinteza a politicilor favorabile familiilor realizata de UNICEF recomanda cel putin sase luni de concediu parental platit combinat, dintre care 18 saptamani de concediu platit dedicat mamelor. Guvernele si mediul de afaceri ar trebui sa ajunga la cel putin noua luni de concediu platit combinat.

Disponibilitatea unui concediu de maternitate mai lung presupune sanse mai mari pentru continuarea alaptarii. Un studiu recent arata ca femeile cu sase luni sau mai mult de concediu de maternitate au cu cel putin 30% mai multe sanse sa continue alaptarea cel putin sase luni.

Alaptarea este esentiala atat pentru bebelusi, cat si pentru mamele lor

Cresterea ratelor alaptarii ar putea preveni 823.000 de cazuri de deces la copiii sub cinci ani si 20.000 de decese anuale in urma cancerului mamar.

In 2018, mai putin de jumatate dintre bebelusii din lumea intreaga – 43% – au fost alaptati in prima ora de viata. Contactul imediat piele pe piele si inceperea imediata a alaptarii pastreaza o temperatura corecta a corpului bebelusului, ii intareste sistemul imunitar si sporeste sansele ca acesta sa fie alaptat exclusiv in continuare. Laptele matern este mai mult decat hrana pentru bebelusi, este si un potential medicament pentru prevenirea bolilor adaptat nevoilor fiecarui copil.  ‘Primul lapte’ – colostrul- este bogat in anticorpi si le ofera nou-nascutilor protectie impotriva bolilor si decesului.

Daca se ating ratele optime ale alaptarii, s-ar ajunge la o reducere a costurilor medicale globale estimata la 3000 de miliarde de USD.

Citeste si Cele mai frecvente intrebari legate de alaptare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here