Implicarea tatalui in procesul de alaptare

Un nou studiu a dezvaluit importanta implicarii partenerului in procesul de alaptare. Femeile care primesc ajutor din partea partenerului sunt mult mai predispuse sa continue alaptarea pentru o perioada mai lunga de timp, iar implicarea tatalui in procesul de alaptare este o modalitate excelenta pentru conexiunea intre tata si nou nascut, cu beneficii semnificative pentru bebelus.

Citeste si Cele mai intalnite ingrijorari ale mamei care alapteaza. Cum le faci fata?

Cu toate ca alaptarea este in mod natural sarcina mamei, femeile care alapteaza au nevoie de sprijin din partea celor care o inconjoara, în special din partea partenerului.

63% dintre mame isi doresc sprijin pentru hranirea bebelusului noaptea

Rezultatele cercetarii realizate de Philips Avent arata ca majoritatea mamelor care au raspuns la chestionar si-ar dori ca partenerii lor sa fie implicati in fiecare aspect al ingrijirii copilului nou nascut. 65% dintre mame si-ar dori ca partenerii lor sa ajute la pregatirea biberonului, iar 63% isi doresc sprijin pentru hranirea bebelusului pe timp de noapte. Din fericire, majoritatea taticilor (81%) isi doresc sa ajute, insa exista anumite situatii unde ar putea sa ofere mai mult sprijin. In timp ce majoritatea partenerilor (82%) se implica sa calmeze si sa verifice copilul, mai putin de jumatate (46%) curata pompele de san sau biberoanele pentru urmatoarea alaptare si doar 41% isi petrec timpul citind informatii despre cum sa hraneasca bebelusul. Acest lucru inseamna ca exista aspecte cu privire la grija pentru un nou nascut care ajung in atributiile mamei, motiv pentru care se impune o educatie mai buna a parintilor. Acest lucru este reflectat de rezultatele cercetarii care arata ca 76% dintre mame sunt de parere ca este nevoie de mai multa informatie despre cum partenerii isi pot imparti sarcinile pe parcursul procesului de alaptare. Rezultatele sugereaza ca prin educarea tatilor cu privire la beneficiile alaptarii se poate dubla probabilitatea ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv in primele 6 luni de viata, aspect care trebuie sa fie luat in  considerare de catre tinerii parinti.

Vezi si Stimulare lactatie. 7 lucruri pe care nu le stiai despre alaptarea…

Prietenii, membrii familiei si personalul specializat, un rol important in alaptare

Beneficiile alaptarii atat pentru mama, cat si pentru copil sunt recunoscute in intreaga lume, insa, in timp ce ratele globale de initiere a alaptarii sunt de aproximativ 60%-95% la nastere, acestea scad treptat in timp. Acest lucru conduce la scaderea ratei de alaptare la varsta de 6 luni.  Asigurarea unui sprijin constant pentru mamele care alapteaza este esentiala, mai ales ca femeile devin din ce in ce mai constranse de timp, iar majoritatea trebuie sa jongleze intre timpul alocat carierei si grija pentru copil. Partenerii pot juca un rol activ in procesul de alaptare iar, din fericire, majoritatea sunt deschisi sa se implice in cresterea copilului.

Prietenii, membrii familiei si personalul specializat pot juca un rol important, iar implicarea partenerului in procesul de alaptare poate sa genereze o multitudine de beneficii pentru nou nascut. Mai mult decat atat, studiile arata ca femeile care primesc sprijin de la partener sunt mult mai predispuse sa initieze si sa continue alaptarea pentru un timp mai indelungat, in timp ce implicarea in procesul de alaptare incurajeaza legatura dintre tata si bebelus in perioada post nastere. S-a demonstrat ca acest lucru are beneficii semnificative pentru bebelus, inclusiv reducerea intarzierii cognitive si luarea in greutate la sugarii prematuri.

„Rolul tatalui s-a schimbat in ultimii anii”, mentioneaza prof. Abou-Dakn, medic-sef ginecolog la Spitalul Sf. Iosif din Berlin si specialist in domeniul conexiunii tata-copil.

„Barbatii sunt acum mult mai dispusi sa se implice in procesul de crestere al bebelusului. Nu numai ca a crescut procentul prezentei acestora la nastere, dar preiau si numeroase responsabilitati de ingrijire si crestere a bebelusului. In aceasta categorie se regaseste si implicarea in procesul de alaptare, un aspect foarte important in generarea unei legaturi intre tata si copil, cu beneficii pe care cel mic le va resimti pe tot parcursul vietii.”

Citeste si Alaptarea, beneficii mai putin cunoscute

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here