Primul an pentru un bebelus este plin de achizitii noi. Dar de departe cea mai asteptata etapa este cea in care micutul incepe sa mearga. Iata care sunt cele 8 lucruri interesante despre mersul bebelusului pe care este bine sa le stii.
- Primii pasi? Chiar sunt importanti!
Chiar daca nu esti “obsedat ca ceilalti” despre cand (oare?) o sa mearga bebelusul, tot nu vei putea evita vesnicile intrebari: “a inceput sa mearga?”, “inca nu merge?”, “cand o sa mearga?” etc. In mod normal, bebelusii incep sa faca primii undeva intre 9 si 15 luni, conform americanbaby.com.
Citeste si: Dezvoltarea neuro-motorie a copilului pana la varsta de 1 an
2. Urmeaza aceleasi etape
Majoritatea bebelusilor trec prin aceleasi etape: in jurul lunii a sasea sta in sezut, in jurul lunii a 10 se ridica in picioare, iar dupa aceea incepe sa se sprijine (de obicei, de obiecte de mobilier) atunci cand incepe sa se deplaseze prin camera.
3. Cum recunosti ca se pregateste sa mearga
Ultima etapa inainte de a incepe sa mearga, o vei recunoaste imediat: vei observa cum isi ridica un picior in timp ce incearca sa-si mentina echilibrul pe celalalt. Lasa-l pe el sa-si dea seama cum exact trebuie sa procedeze. Zambeste, mai e putin si puiul tau va merge.
4. Cum il poti ajuta
Ce se intampla atunci cand observa ca toti bebelusii de la locul de joaca stau in doua picioare si merg, in timp ce micutul tau… se multumeste cu privelistea pe care o are de la nivelul solului? Daca bebelusul tau are mai mult de 16 luni si nu merge, atunci discuta cu pediatrul. In plus exista jucarii care-l pot “motiva” sa incerce sa mearga, de tipul celor care sunt de impins. Evita sa recurgi la premergatoare sau mergatoare.
5. Mersul precoce sau intarziat iti poate da indicii despre personalitatea copilului
Multi parinti se intreaba daca va incepe bebelusul lor sa mearga mai repede, asta va insemna ca va fi un sportiv in viitor? Nu neaparat, spun specialistii, in schimb, poti afla daca va fi un copil care isi va asuma riscuri sau va fi genul “asteapta si vezi cum decurg lucrurile”.
Citeste si: Copilul tau refuza sa manance? Nu insista. Ai incredere in el!
6. Mersul bebelusului poate fi influentat si de…
Greutate: Bebelusii mai mari sau cu o greutate mai mare vor avea tendinta sa se ridice mai greu, mai tarziu. La fel se poate intampla si in cazul mersului.
Infectii ale urechii: Daca un bebelus are 16 luni si inca nu merge, uneori pediatru poate recomanda o vizita la specialistul ORL. O infectie la ureche il poate predispune pe bebelus sa-si piarda temporar simtul echilibrului, ceea ce ar putea intarzia mersul.
Ordinea nasterii: Un bebelus care are un frate sau o sora mai mare are tendinta sa imite, ar putea fi mai motivat sa inceapa sa mearga mai repede.
7. Mersul cu picioarele goale
Bebelusul va invata mai repede sa mearga, daca nu foloseste niciun fel de incaltari. Botoseiii, sandalutele, cizmulitele si altele sunt pentru a merge afara, in casa – lasa-l pe bebelus a stea cu picioarele goale. Apropo de incaltari: alege-le intotdeauna pe cele cu talpa moale (reusesti sa indoi talpa in doua? Atunci este perfect!). Si nu, copilul nu are nevoie de incaltaminte ortopedica atunci cand incepe sa mearga.
8. Mersul bebelusului… va schimba totul!
Stiu ca pana acum erai “cu ochii in patru” pe bebelus, doar ca sa-l tii in siguranta. Dar sa vezi cum va fi de cand va incepe sa mearga!
S-ar putea sa te intereseze si: “Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”