Zeci de roboti construiti de elevi au umplut un container cu minerale culese de pe o alta planeta

Zeci de roboti construiti in intregime de liceeni din toata tara s-au intrecut, sambata, la Cluj-Napoca, intr-un concurs in care un container a trebuit umplut cu minerale pretioase culese de pe o alta planeta.

Citeste si: Eleva de 10 la Bacalaureat: Mi se pare in regula sa muncesti in tara ta, sa ramana oameni frumosi

Organizatorul concursului, Ana Popescu, project manager in cadrul Asociatiei Natie prin Educatie, a declarat, presei, ca scopul competitiei a fost invatarea elevilor sa iubeasca mai mult materiile STEM, adica Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica, ajutandu-i sa puna cap la cap informatii din fizica si matematica cu cele practice, sa construiasca roboti, sa tipareasca piese 3D si sa le asambleze.

”Sunt 42 de echipe din elevi de liceu cu varste intre 13 si 18 ani venite din toata tara, din Pitesti, Arad, Timisoara, Baia Mare, Cluj, Alba-Iulia, Sibiu, care au participat la concursul demonstrativ First Tech Challenge Romania. In cadrul concursului desfasurat la UTCN au avut loc jocuri la care au participat aliante compuse din cate doua echipe, cu o durata de doua minute si jumatate, din care 30 de secunde de autonomie, in care robotul se misca singur in baza unei programari prealabile facute de elevi, dupa care acesta este comandat prin controller. Robotii au fost construiti in intregime de elevi, cu piese si materiale obtinute din sponsorizari”, a spus Popescu.

Scenariul concursului prevedea ca robotii-mineri au avut ca sarcina umplerea unui container cu minerale pretioase, aur si argint, culese de pe o alta planeta, simbolizate de cuburi galbene si bile albe din plastic.

Citeste si: Povestea elevei de nota 10, careia Iohannis i-a cerut sa dea prima sansa Romaniei

Capitanul echipei StefTech de la Colegiul National Militar ”Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc, Cosmin Alexandru Timocel, elev in clasa a XI-a, a declarat ca echipa pe care o conduce, formata din 15 elevi, a lucrat trei luni pentru construirea robotului cu care a concurat la Cluj-Napoca, acesta avand un cadru pe roti, dotat cu doua motoare, care s-a comportat neasteptat de bine pentru o prima participare la o astfel de competitie.

”Am depus multa munca, am lucrat toti impreuna, e destul de greu sa faci de la zero un astfel de robot, mai ales la inceput. Ne-am impartit pe echipe, pe partea de informatica si de constructie. Ne-am concentrat pe bratul robotului, am reusit sa impingem minerale si ne-a iesit foarte bine. Liceul militar pe care il reprezentam este unul de matematica-informatica, materii stapanite de membrii echipei. Fiind tot timpul impreuna, am putut lucra la construirea robotului dupa ore si ne-am putut organiza, ne-am spus ideile si am reusit sa fim productivi. Mai avem nevoie de un mecanism la robot care sa ne dubleze punctele”, a spus Timocel.

Profesorul de informatica Marius Magurean, indrumatorul echipei liceului din Campulung Moldovenesc, a spus ca este foarte multumit de prestatia elevilor, care au reusit mai mult decat si-au propus.

”Am adunat 98 de puncte fata de 80 cat ne-am asteptat. Timpul lor liber la liceu este foarte limitat pentru ca, invatand intr-un mediu militar, au foarte multe indatoriri, mai multe decat elevii din mediul civil. Este destul de greu sa gasesti elevi pe care sa ii imparti in mai multe locuri, dar noi am reusit. Peste ani s-ar putea realiza un robot militar care ar putea fi folosit pe partea de recunoastere a conditiilor de lupta”, a afirmat profesorul.

Prorectorul UTCN, Daniela Popescu, a afirmat, la randul ca, ca spera ca in viitor elevii participanti sa devina studenti ai universitatii clujene, o astfel de competitie fiind foarte importanta pentru ei deoarece le dezvolta competentele practice pentru domeniul robotica.

Sursa: Mediafax

Citeste si: Eleva de 10 la Bacalaureat: Mi se pare in regula sa muncesti in tara ta, sa ramana oameni frumosi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here