Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, si Reprezentanta UNICEF in Romania au semnat astazi un nou parteneriat strategic in sprijinul copiilor din Romania si de la nivel international.
Citeste si 6 copii geniali care au uimit lumea
Documentul stabileste obiectivele colaborarii care vor fi avute in vedere de catre cele doua parti pana in 2022. Acesta include, printre altele, promovarea in comun a drepturilor copiilor in Europa si la nivel mondial, prin schimbul de bune practici si expertiza dezvoltate in Romania in ultimii 30 de ani. Un exemplu relevant in acest sens este recenta Conferinta internationala ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor si de elaborare a politicilor la nivelul UE”, care a avut loc la Bucuresti pe 6 si 7 mai in cadrul Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene.
“Romania este ferm angajata in promovarea si protejarea drepturilor copiilor, in aceasta directie fiind facute progrese majore, de-a lungul anilor. Legislatia romaneasca, dar si politicile Guvernului privind drepturile copiilor, sunt conforme angajamentelor asumate la nivel international, in primul rand cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite privind drepturile copilului (de la adoptarea careia aniversam 30 de ani in 2019), precum si cu standardele Uniunii Europene si ale Consiliului Europei. In acest context, vreau sa subliniez excelenta cooperare dintre Guvern si UNICEF, care a demarat in iunie 1991 si continua pe multiple planuri si in prezent. UNICEF a avut o contributie semnificativa la progresele obtinute de Romania in domeniul drepturilor copilului”, a declarat Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe cu prilejul semnarii parteneriatului.
UNICEF va continua sa sprijine Guvernul Romaniei in implementarea politicilor din domeniul educatiei, sanatatii si protectiei sociale, in vederea asigurarii accesului echitabil al tuturor copiilor romani, in special al celor vulnerabili, la servicii de calitate. Pentru a realiza acest obiectiv, UNICEF, impreuna cu partenerii sai – autoritatile centrale si locale, ONG-uri si copii – dezvolta si testeaza modele care se concentreaza pe reducerea vulnerabilitatilor si pe promovarea incluziunii sociale a categoriilor cele mai vulnerabile de copii.
“Bunastarea copiilor si respectarea drepturilor lor sunt printre cele mai importante obiective ale noastre, pentru realizarea carora vom continua colaborarea cu toti partenerii nostri, organizatii nationale si internationale. Continuarea parteneriatului cu UNICEF poate contribui, atat la imbunatatirea incluziunii sociale a tuturor copiilor, cu un accent special pe cei provenind din grupuri vulnerabile si a conditiilor care favorizeaza realizarea drepturilor copilului, cat si la promovarea experientei Romaniei in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului la nivel international”, a declarat Marius Budai, ministrul Muncii si Justitiei Sociale.
De asemenea, vor fi continuate eforturile, prin intermediul campaniilor de informare si de sensibilizare a opiniei publice, pentru prevenirea discriminarii si violentei impotriva copiilor si pentru imbunatatirea modului in care acestia sunt ingrijiti de parinti sau reprezentanti legali, astfel incat oricarui copil sa ii fie asigurat un mediu protectiv si stimulativ.
“Progresele facute de Romania in ultimii treizeci de ani in ceea ce priveste promovarea si respectarea drepturilor copilului sunt semnificative, fapt care creeaza oportunitatea de a identifica si de a impartasi cu alte tari experienta pozitiva si modelele de succes ale Romaniei. In acelasi timp, sunt inca multi copii care au nevoie de sprijin pentru a putea creste intr-un mediu familial si pentru a se dezvolta sanatos si armonios. De aceea, parteneriatul Romania – UNICEF va implica toti actorii-cheie – Guvernul si Parlamentul Romaniei, autoritati centrale si locale, parteneri din domeniul privat si non-guvernamental, mass-media si UNICEF, pentru a dezvolta si implementa in Romania cele mai bune programe si modele care sa asigure accesul tuturor copiilor la educatie timpurie, la scoala si la liceu, la servicii medicale si de protectie de calitate”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.
Totodata, UNICEF va continua colaborarea cu autoritatile centrale si locale pentru efectuarea de studii si analize ale situatiei copiilor din Romania, astfel incat monitorizarea si implementarea politicilor publice destinate copiilor si familiilor acestora si, in special, celor mai vulnerabili, sa se bazeze pe date concrete.
Pentru a sprijini copiii din Romania si din alte tari UNICEF mobilizeaza resurse de la persoane fizice, companii private si fundatii. Valoarea totala a contributiei UNICEF in cadrul noului program de tara, pentru perioada 2018-2022, este de peste 20 de milioane de dolari.
Vezi si Vino si tu, pe 1 iunie, la cel mai mare festival al copiilor si parintilor!