Un parinte din doi crede ca lovirea copilului e pentru binele lui

Violenta fizica asupra copilului este una dintre cele mai grave probleme sociale din Romania, considera organizatia World Vision. Potrivit unui raport de cercetare, un parinte din doi crede ca lovirea copilului e pentru binele lui.

Citeste si Carte care recomandă lovirea copiilor, retrasă de pe piață

Cazul femeii din Cluj care si-a omorat in bataie copilul de 9 ani aduce in atentia publicului una dintre cele mai grave probleme sociale din tara noastra, adesea tinuta doar in spatele usilor inchise: violenta fizica asupra copiilor.

In 2018, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de violenta asupra copilului, dintre care 1173 de cazuri de abuz fizic. Dintre cazurile de violenta fizica, 1005 au avut loc in familie. Acestea sunt doar cazurile raportate, foarte probabil unele extrem de grave, insa cifrele oficiale ascund realitatea altor sute de cazuri neraportate. Cele mai multe violente, cele tacute, care lasa rani deschise toata viata, se intampla in spatele usilor inchise si nu apar niciodata in statisticile nationale.

Orice tip de abuz si violenta fizica, emotionala si psihologica poate afecta dezvoltarea copilului pe termen mediu si lung. Victimele pot dezvolta tulburari de comportament (apatie, iritabilitate, impulsivitate, agresivitate, minciuna, fuga de acasa, furtul, consumul de alcool de droguri), tulburari de somn (insomnii, somnolenta, somn agitat, cosmaruri), tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie), autostigmatizare, autoculpabilizare, ticuri (clipit, rosul unghiilor etc.), enurezis, neglijenta in indeplinirea sarcinilor si incapacitate de a respecta un program impus. Totodata pot avea dificultati in relationare si comunicare, se pot confrunta cu scaderea randamentului scolar, absenteism si abandon scolar. Unii copiii pot dezvolta stari depresive, uneori cu tentative de suicid.

Avem legislatie, insa nu se aplica. Ce se poate face?

Desi legislatia interzice violenta fizica asupra copilului, conform articolului 33 aliniatul 1 din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, doar unul din zece parinti nu si-ar lovi copilul, conform studiului De ce lovim copiii?, realizat de Fundatia World Vision Romania.

Citeste si Tu iti lovesti copilul? Nici macar o palma?

Legislatia nu este nici cunoscuta de publicul larg, nici aplicata. Desi legea precizeaza clar ca un „copil nu poate fi supus pedepselor fizice”, nu sunt incluse insa sanctiunile pentru nerespectarea acestui drept al copilului,  acela de a fi „protejat impotriva oricaror forme de violenta, vatamare sau abuz fizic sau mental” (art. 19 din Conventia Organizatiei Natiunilor Unite semnata de Romania). Desi Codul Penal prevede ca „lovirea,  alte violente si vatamarea corporala din culpa pot duce la punerea in aplicare a actiunii penale din oficiu” (art 199, punctul 2), acest lucru nu s-a intamplat in cazul copilului de 9 ani care a decedat ca urmare a batailor aplicate, desi vecinii erau la curent cu faptul ca mama isi batea frecvent copiii. Conform HG 49 din 2011, semnalarea situatiilor de violenta asupra copilului poate fi facuta „atat de copil, cat si de orice persoana care intra in contact cu acesta in mediul familial, comunitar sau profesional”. Mai mult, legislatia (legea 272/2004, art 89, alin 3) prevede ca „angajatii institutiilor publice sau private care, prin natura profesiei, intra in contact cu copilul si au suspiciuni asupra unui posibil caz de abuz, neglijare sau rele tratamente au obligatia de a sesiza de urgenta directia generala de asistenta sociala si protectia copilului”.

Avand in vedere tragedia petrecuta in Cluj, dar si toate celelalte mii de cazuri de violenta de orice fel impotriva copilului raportate anual in Romania, Fundatia World Vision Romania face urmatoarele precizari:

  • Condamnam ORICE ACT DE VIOLENTA FIZICA asupra copilului. O palma este o agresiune care lasa urme, nu o forma de disciplinare.
  • Indemnam toti parintii sa isi creasca copiii cu  dragoste si fara violenta. Stim ca orice persoana poate avea momente de slabiciune, de aceea ii incurajam pe toti sa apeleze la servicii specializate atunci cand au nevoie.
  • Ii incurajam pe toti cei care sunt martori ai unor acte de violenta asupra copilului sa sesizeze Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului sau sa sune la Telefonul Copilului 116 111 – http://www.telefonulcopilului.ro/ imediat ce constata un act de violenta cat de mic asupra unui copil.

De ce lovim copiii? Realitatea din Romania, in cifre

World Vision Romania a lansat, in decembrie 2017,  raportul de cercetare „De ce lovim copiii?”, iar ceea ce a scos la iveala aceasta radiografie a familiilor din tara noastra arata ca traim in continuare intr-o societate in care corectiile fizice sunt considerate o forma de educatie.

  • 1 din 2 parinti (51%) cred ca lovirea este pentru binele copilului;
  • Doar 1 din 10 (9%) parinti romani nu si-ar lovi niciodata copilul;
  • 1 din 10 (10%) considera ca lovirea apare din cauza copilului;
  • 8% ar lovi copiii, dar nu ar vrea ca acest lucru sa se afle;
  • 8% invoca motivatii religioase;
  • 6% lovesc copiii gratuit, fara motiv;
  • 5% afirma ca ar lovi copilul pentru ca toata lumea face la fel;
  • 3% se simt foarte vinovati dupa ce lovesc.

Raportul complet poate fi citit aici: https://worldvision.ro/media/presa/studii-si-rapoarte/raport%20REVEAL_De%20ce%20lovim%20copiii.pdf.

Ce face Fundatia World Vision Romania?

Protectia copiilor, in special a celor mai vulnerabili dintre ei, este preocuparea constanta a World Vision Romania, fundatia fiind implicata in prevenirea violentei impotriva copilului prin programe si campanii de constientizare la nivelul comunitatii.

,,Scoala Parintilor” este un program desfasurat de World Vision Romania in comunitatile rurale partenere prin care parintii sunt sustinuti sa depaseasca anumite situatii dificile pe care le intampina in cresterea si educarea copiilor. Programul de educatie parentala include cele trei componente esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a copilului: sanatatea, educatia, protectia si participarea copilului.

In 2018 si 2019 (primele sase luni) au participat la Scoala Parintilor – exclusiv la modulul de protectie a copilului – 630 de parinti, iar la sesiunile de informare privind drepturile copilului au participat anul trecut 7649 de persoane, dintre care 6977 de copii si 672 aduti.

In anul 2016, World Vision Romania a infiintat Centrele Comunitare de Resurse pentru Prevenirea Abuzului, Neglijarii, Exploatarii Copilului, prin intermediul carora copiii din comunitatile in care activam sunt monitorizati constant, inclusiv prin vizite la domiciliu. Atunci cand se constata cazuri de abuz, neglijare si exploatare este anuntata Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Centrele comunitare functioneaza in prezent in Cluj, Dolj, Ialomita, Valcea si Vaslui, iar in 2018 si 2019 (primele sase luni) au fost monitorizate circa 200 de cazuri.

In toate programele noastre de educatie si protectie a copiilor, ii invatam pe cei mici care le sunt drepturile, ii incurajam sa si le  apere cu orice pret si sa-si exprime fara frica opinia, in orice situatie.

Citeste si World Vision Romania: 230.000 de mese calde oferite copiilor 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here